De impact van een lockdown op thuisdrinkers - Castle Craig Verslavingszorg

Thuisdrinken: de impact van een lockdown op drinkers

Dagen die zich lijken te herhalen, eenzaamheid en de ontneming van een perspectief zorgen ervoor dat mensen sneller de fles pakken. Thuisdrinken: tijdens de lockdown van het afgelopen jaar zagen we het steeds vaker. De gevolgen hiervan komen pas echt aan het licht wanneer men het normale leven weer kan oppakken. In deze blog lees je over welke impact de lockdown heeft op het alcoholgebruik van de Nederlander.

Toename in alcoholgebruik bij thuiswerkers

Uit het onderzoek van het RIVM en het Trimbos instituut blijkt dat de lockdown voor een verandering heeft gezorgd in het alcoholgebruik van Nederlanders. Bij de sluiting van alle horecagelegenheden zou ongeveer 11% tot 21% procent van de mensen meer gaan thuisdrinken. Stress, verveling, eenzaamheid en het wegvallen van de dagstructuur zijn volgens het onderzoek de oorzaak hiervan.  

Wat voorheen alleen drinken in het weekend was, of in de avond na een lange dag werken, is voor sommigen overgegaan in drinken wanneer men zin heeft. Mensen die thuis moesten gaan werken door de pandemie ondervonden ook de impact hiervan. Bij 12% van de thuiswerkers heeft het geleid tot een toename van alcoholgebruik waardoor het risico op alcoholproblemen oploopt.

De gevolgen van veel thuisdrinken in de lockdown

Horecagelegenheden kunnen de deuren weer openen en mensen kunnen weer samen komen op het terras, maar ondertussen is er voor de thuisdrinker een volgende drempel ontstaan: men wordt geconfronteerd met het drankgebruik.Want naast het terras keert de Nederlandse samenleving ook weer langzaam terug naar het kantoor en op locatie werken. Personen die tijdens de pandemie meer zijn gaan drinken moeten nu weer de dagelijkse structuur en ritmes oppakken. Deze overgang kan voor veel alcoholgebruikers zwaar zijn en een gevoel van schaamte creëren.  Het alcoholgebruik wordt voor collega’s, vrienden en naasten geheim gehouden. Allemaal om maar weer te kunnen passen in het ‘nieuwe normaal’.

Het onderzoek heeft aangetoond dat er een lichte stijging is betreft alcoholproblemen door de lockdown. In de zwaarste gevallen gaat het zelfs om een alcoholverslavingen. Mensen met een alcoholverslaving kunnen vaak niet meteen de knop omzetten. Dit maakt het moeilijk om terug naar het ‘nieuwe normaal’ te keren. 

Al jaren is de overheid bezig om alcoholmisbruik terug te dringen omdat het de meest voorkomende verslaving is in Nederland. Hoewel het terugdringen van overmatig drankgebruik met succes verloopt, drinkt nog altijd 1 op de 14 volwassen in Nederlander overmatig.

Hulp bij een alcoholverslaving

Merk je dat jouw alcoholgebruik tijdens de pandemie is toegenomen en heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Bij Castle Craig hebben we meer dan 20 jaar ervaring met het behandelen van patiënten die verslaafd zijn aan alcohol. Dit begint met een detoxificatie-periode. Vervolgens werken wij samen aan jouw genezing door middel van Cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT is een bewezen methode om terugval in de verslaving te voorkomen. Tijdens CGT sessies worden negatieve gedachten uitgedaagd en krijgen alcoholverslaafden handvatten toegereikt om te helpen zich te onthouden van alcohol en andere substanties. 

Kijk op onze pagina ‘Onze behandelingen’ voor meer informatie over onze verschillende programma’s voor alcoholverslaving.