Afkicken – Korte metten maken met het monster

Op 28 april jongstleden was ik drie jaar clean & sober. Met andere woorden: drie jaar lang heb ik mijn verslaving onder de duim weten te houden. Als ik zo vrij mag zijn, is dat een behoorlijke prestatie. Tijdens mijn klinische behandeling bij Castle Craig in Schotland heb ik namelijk geleerd dat een verslaving ‘a cunning, baffling and powerful disease’ is oftewel een sluwe, krachtige ziekte, die je constant in verwarring wilt brengen. Om vervolgens op momenten dat je zwak staat, keihard toe te slaan. Voor mij heeft het enorm geholpen om op een goed moment mijn ziekte ook echt als een tegenstander te gaan zien. Een tegenstander die zo sterk  is, dat ik hulp nodig had om de tools te ontwikkelen waarmee ik ‘m zou kunnen verslaan.

Journalist Mick Boskamp schrijft over verslaving en de rol die de verslavingszorg van Castle Craig in zijn leven heeft gespeeld. In Nederland biedt Castle Craig ambulante verslavingszorg aan in de vorm van dagbehandeling, individuele therapie en groepstherapie.

Push-ups

Als de dag van gisteren herinner ik me nog de woorden, die Tom Bruce, hoofd van de Extended Care Unit van Castle Craig in Schotland, sprak: ‘Terwijl jullie hier binnen zitten, is jullie verslaving buiten op het parkeerterrein push ups aan het maken.’

Iedereen kon daar zijn of haar eigen invulling  aan geven, maar voor mij betekende het dat ik binnen de muren van het kasteel veilig was, maar dat ik daarbuiten, in de grote mensenwereld, danig op mijn hoede moest zijn.

Terug in Nederland, na het fysieke en geestelijke afkicken en met het besef dat ik al die jaren machteloos ben geweest tegen mijn verslaving(en), begon voor mij dan ook het echte werk.

Verslaving is een ziekte

Als verslaving een ziekte is, en volgens het 12 stappen is het dat ook echt, dan is het een ziekte met vele gedaantes. En bij mij openbaarde die zich o.a. als een relatie-ziekte. Ik kwam erachter dat ik moeite had om gezonde relaties aan te knopen. Aan de ene kant was ik een enorme People-pleaser en aan de andere kant had ik juist de neiging om me af te sluiten van mijn omgeving. In de kliniek in Schotland prikten mijn fellows daar genadeloos doorheen en reageerden ze daar adequaat op.

Maar terug in Nederland had ik opeens weer mensen om me heen, die niet verslaafd waren en die een stuk gemakkelijker om de tuin waren te leiden. Die niet meteen door hadden dat mijn gedrag zwaar manipulatief kon zijn. In dat opzicht was het een zegen dat ik in Den Haag bij Pret in herstel in het safe house kwam en nazorg kreeg van Castle Craig. Daardoor kon ik mijn gedrag en acties doorlopend toetsen en – zo nodig –  bijstellen.

Dagbehandeling als verslavingszorg – afkicken in Nederland

In dat opzicht zie ik wat verslavingszorg betreft ook de kracht van een dagbehandeling bij Castle Craig. Omdat je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen.  En de praktijk weer kunt bespreken tijdens de dagbehandeling.

Zo word je steeds sterker en sterker en maak je korte metten met het monster dat verslaving heet.