Cyclus doorbreken

Zó doorbreek je de cyclus van verslaving

Misschien herken je het wel: je zegt voor de zoveelste keer tegen jezelf dat je het nu écht anders gaat aanpakken. Je spreekt met jezelf af dat je morgen gaat stoppen met gebruiken.  De volgende dag besluit je om het stoppen toch nog even uit te stellen, omdat het niet als het juiste moment voelt. Je zit in de cyclus van verslaving.  Het is belangrijk om deze cyclus van verslaving te doorbreken voordat de mentale en psychologische effecten je leven overnemen. In deze blog geven we je een aantal tips om deze cyclus te doorbreken.

#1 Zoek hulp voor je verslaving

Het kan bij verslaafden maanden, jaren of zelfs decennia duren voordat ze het punt bereiken waarop ze willen stoppen en herstellen van de verslaving.  Nadat je een tijdje onder invloed bent geweest van drugs en alcohol, begin je de controle over je gedragingen te verliezen. Je voelt je berouwvol, schuldig en schaamt je voor je gedrag. Na het ervaren van negatieve consequenties eindigt de cyclus als je de belofte doet om het gedrag te stoppen. De waarheid is dat begrijpen hoe de cyclus werkt niet voldoende is om te stoppen. Zonder detox en verslavingsbehandeling zullen de schadelijke gedragingen naar drugs en alcohol terugkeren.

#2 Motivatie en doorzettingsvermogen

Voor het doorbreken van de cyclus moet je sterke motivaties en doorzettingsvermogen hebben.  Je moet bereid zijn om alles te doen wat nodig is om nuchter te blijven. Als je de verslavingscyclus niet doorbreekt, raak je mogelijk steeds meer geïsoleerd. Het kan ook leiden tot gebroken relaties, financiële problemen of het verliezen van je baan. Afhankelijk van het middel kun je gewelddadig of paranoïde worden en ernstige lichamelijke gezondheidsproblemen krijgen, zoals hart, ademhalingsproblemen of zelfs overlijden. Je weet dat je de cyclus hebt doorbroken als je mentaal en fysiek voorbereid bent op de verandering. Je hebt ook actie ondernomen, zoals het zoeken naar behandelingen, zelfhulp of naar 12 stapbijeenkomsten gaan.

#3 Focus op successen

Om te voorkomen dat de cyclus opnieuw begint, moet de focus liggen op de successen bij het herstel i.p.v. op het falen. Bespreek met je hulpverlener welke triggers en problemen de verslavingscyclus veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om de mensen en plaatsen in je leven te verwijderen die hebben bijgedragen aan je verslavingsproblemen. Dit zal ervoor zorgen dat je niet in de verleiding komt. Door deze nieuwe levensstijl en dit gedrag te behouden en jouw herstelprogramma te volgen, wordt de cyclus verbroken.

Bij Castle Craig ondersteunen we je bij het doorbreken van de verslavingscyclus. Castle Craig Nederland biedt behandelingen voor alcohol- en drugsverslavingen en bijkomende problematiek. Het behandelaanbod bestaat uit ambulante behandelingen in Den Haag en Amsterdam. Klinische behandeling wordt aangeboden zowel in Schotland als in Ierland  in onze  gerenommeerde verslavingsklinieken  Castle Craig Hospital en Smarmore Castle. Ben jij gemotiveerd om jouw cyclus van verslaving te doorbreken? Laat dan hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op.