Waarom je tijdens herstel je trots aan de kant moet zetten

Er zijn tal van redenen waarom trots goed is. De trots dat we iets goed hebben gedaan, is een van onze edelste emoties. Maar het kan ons ook zelfvoldaan maken. Trots kan ons weigeren hulp te laten accepteren, omdat we willen geloven dat we alles onder controle hebben. In deze zin kan het juist gevaarlijk zijn.

Verslaving en trots

Trots interfereert op veel punten langs het pad naar herstel. Ten eerste zijn mensen vaak te trots om toe te geven dat ze een probleem hebben. Ze hebben een beeld in hun gedachten van een typische verslaafde of alcoholist en denken: ‘Ik ben dat niet’. Dat is misschien waar, maar verslaving ziet er niet zo uit als de meeste mensen denken. Verslaving is gewoon een gedragspatroon. Als je geobsedeerd bent door drugs of alcohol, als je meer nodig hebt om hetzelfde te voelen, als je het je leven laat beheersen ten koste van al het andere, dan heb je een probleem met verslaving.

Probleem toegeven en oplossen

Het is heel moeilijk voor mensen om toe te geven dat ze de controle over hun drugsgebruik of alcoholgebruik verloren hebben. Voor hen impliceert het een soort zwakte. Wanneer ze een plaats bereiken waar ze kunnen toegeven dat ze een verslavingsprobleem hebben, hebben ze een nieuw probleem: om hulp vragen. Toegeven dat je een probleem hebt en een probleem oplossen, zijn twee verschillende dingen. Als trots je ervan kan weerhouden een probleem toe te geven, kan het je er ook van weerhouden hulp te zoeken. Je wilt geloven dat je het probleem zelf kunt oplossen.

Het stopt niet als je nuchter bent

Als het je lukt om voorbij deze hindernissen te komen en nuchter te worden, is trots nog steeds niet klaar met je. Je zou er trots op moeten zijn om nuchter te zijn voor een bepaalde tijd, maar je kunt niet op je lauweren rusten. Herstel is een continu proces van zelfonderzoek en verbetering. Als je de stappen niet uitvoert en jouw leven actief verbetert, riskeer je een terugval. Als je terugvalt, kan trots je ervan weerhouden om je fout toe te geven en terug in de wagen te stappen. Veel mensen schamen zich te lang om terug te keren naar meetings na een terugval. Niemand is er om je te beoordelen; ze zijn alleen daar om te helpen.

Het tegengif

Nederigheid is het tegengif. Nederigheid herinnert zich dat iedereen kan uitglijden. Je weet nooit wat er gaat komen. Het enige dat je kunt doen, is vasthouden aan jouw proces en doen wat je kunt om jouw herstel elke dag te versterken.