Hulp nodig? Neem gerust contact op voor meer informatie. Bel naar 088-770 70 77 of meld je aan via het aanmeldformulier.
De aankomende Kerst en Oud & Nieuw zullen de geschiedenis ingaan als zeer sober. Alleen staat dat sober in dit geval waarschijnlijk niet voor nuchter blijven. Wij blijven in ieder geval wel sober, maar dat is niet altijd even gemakkelijk met deze dagen. Om de haverklap zijn er sociale gelegenheden waarbij lang niet altijd rekening wordt gehouden met mensen in herstel. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen die met verslaving hebben geworsteld juist in deze periode vrezen voor een terugval.
Routine en herstel
Voor de mensen die herstellende zijn van verslaving is het hebben van een vaste routine een leidraad die hen helpt om op het pad te blijven. Een normaal slaappatroon, gezonde voedingsgewoonten en regelmatige beweging horen voor iemand in herstel vaak bij een gestructureerde en gezonde routine. Zeker in deze corona-tijd waarbij het helemaal lastig is om regelmaat en structuur te krijgen in je dag. En daar komen nu dus ook de feestdagen bij. En die veranderingen kunnen er weer voor zorgen dat een verslaafde in herstel zich getriggerd voelt.
Zo is de kerstperiode voor mensen met een eetstoornis of alcoholverslaving vaak erg confronterend. Je weet niet waar je kunt kijken of je loopt tegen je verslaving aan. Zelfs nu veel winkels dicht zijn. Mensen in herstel worden dus constant geconfronteerd met veel eten en veel alcohol, waar ze vervolgens maar moeilijk nee tegen kunnen zeggen. Je zou het bijna een recept voor een terugval kunnen noemen.
Een goed begin is het halve werk
Het beste wat je daarom kunt doen, is je ruim van tevoren voorbereiden op de feestdagen en een plan de campagne maken. In zo’n plan beschrijf je de situaties die jij tijdens deze extra bijzondere feestdagen als moeilijk zou kunnen ervaren en bedenk je daar vervolgens een oplossing bij. Bij iedere oplossing noteer je wat de voor- en nadelen zijn en daarna maak je een keuze voor de strategie die je gaat hanteren.
Het kan ook helpen om vooraf afspraken te maken en hulp te vragen aan de mensen in jouw omgeving. Als je een eetstoornis hebt (gehad), kan je bijvoorbeeld van tevoren afspraken maken over wat een portie is, zodat je eetbuien kunt voorkomen. En voor iemand met een alcoholverslaving zou het fijn zijn als er helemaal geen alcohol wordt geschonken. Als dit niet mogelijk is, wordt sterk aangeraden om iemand mee te nemen die nuchter blijft als support.
En tot slot, mocht je toch een terugval hebben, zie dit dan als een leermoment en geef de moed niet op. Bedenk hoe je een volgende keer met deze situatie om kunt gaan en probeer je herstel weer zo snel mogelijk op de rails te krijgen. Zoals ze in het Engels zeggen: Abstinence is essential to rehabilitation.