herstel van verslaving is lastiger met stress

Tijdens herstel van verslaving ook van baan veranderen?

Succesvol herstel van verslaving zonder stress

Succesvol herstel van verslaving vereist meestal dat je een aantal veranderingen aanbrengt in je leven. Het is bijvoorbeeld moeilijk om nuchter te blijven als je ongezonde gewoonten, verkeerde vrienden of veel stress hebt. Een belangrijke bron van stress voor veel mensen is hun baan. Hoewel het niet realistisch is om te verwachten dat een baan volledig vrij is van stress, verveling en irritatie, zijn sommige banen slechter dan andere. Als je baan een belangrijke bron van stress en angst is, kun je overwegen om iets anders te zoeken.

Stressvolle banen

Banen met veel stress en lange uren staan in hoge mate in verband met verslaving. Banen in de sectoren wet en financiën zijn vooral slecht. Advocaten bijvoorbeeld, hebben een extreem hoge graad van zelfmoord en depressie. Financiële instabiliteit zorgt daarbij voor aanvullende stress. Dit zie je soms bij banen in de sales, waarbij naast een inkomen op basis van provisie men ook vaak veel moeten reizen.

Sommige banen zijn van nature stressvol zoals banen in het medische vakgebied. Verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers hebben te veel patiënten en te weinig tijd. Ze brengen hun dagen door met de zorg voor de zieken en stervenden. Wetende dat hun fouten dodelijk kunnen zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende banen op medisch gebied. Als de stress van de zorg voor patiënten je in de verleiding brengt om terug te vallen, zijn er veel minder stressvolle rollen waarbij je ervaring een enorm voordeel kan zijn.

Er bestaan ook banen die gevaarlijk of fysiek veeleisend zijn. Mijnbouw, houtwerk, visserij en constructie zijn banen waarbij werknemers vaak weken achtereen van huis zijn. Ze moeten misschien pijn en verwondingen verwerken. Veel van deze banen worden langzaam schaars en voegen extra stress toe aan financiële onzekerheid. Als resultaat is het misbruik van alcohol en andere substanties veel voorkomend in dit soort banen. Als jouw werk gevaarlijk is en je uit de buurt van je familie en ondersteuningsnetwerk haalt, kan een verandering goed zijn.

Wel of niet veranderen van baan

Of je besluit om van baan te veranderen, hangt van jouw situatie af. In sommige gebieden zijn banen moeilijk te vinden. De meeste mensen zijn begrijpelijkerwijs terughoudend om een goedbetaalde baan op te geven, zelfs als het stressvol is. Soms is de oplossing,  je stress te beheersen en extra voorzorgsmaatregelen te nemen tegen triggers. Als dat niet werkt, moet je misschien je prioriteiten opnieuw beoordelen. Misschien kan je ergens anders kosten schrappen zodat je meer flexibiliteit hebt om van baan te veranderen. Vergeet niet dat als je niet nuchter kunt blijven, de baan uiteindelijk toch zal stoppen. Als je op korte termijn wat inkomen moet opofferen om nuchter te blijven, kan dit nieuwe mogelijkheden voor de toekomst bieden.