mensen met drank tijdens avond uit

De glijdende schaal van gezelligheidsdrinken: stoppen met sociaal drinken

Hulp nodig? Neem gerust contact op voor meer informatie. Bel naar 088-770 70 77 of meld je aan via het aanmeldformulier.

 

In het eerste artikel over sociaal drinken bespraken we wat sociaal drinken is en wanneer het een probleem wordt. In het tweede deel bespreken we hoe je kunt stoppen met sociaal drinken.

Het gevaar aan sociaal drinken, maar ook aan alcoholverslaving in het algemeen, is dat het erin sluipt. Let daarom op of je drinkgewoonten zijn veranderd. Meer of minder dan een jaar geleden? Word je vaker dronken of word je regelmatig wakker met een kater? Komen er meer problemen voort uit een “gezellig” avondje uit? Of wordt je aangesproken op je (drink)gedrag? Het zijn allemaal tekenen dat het tijd is om je drinkgewoonten eens goed onder de loep te nemen.

Hoe stop je met sociaal drinken

Stoppen met sociaal drinken begint met het besef dat je niet hoeft te drinken om het gezellig te hebben. Het kan moeilijk zijn om hierover te beginnen als het de norm is geworden om samen te drinken. Het is niet makkelijk om van een gewoonte af te stappen, maar met de juiste motivatie kun je nieuwe gewoonten vormen en afscheid nemen van je ongezonde gedrag.

Hoe pak je dat in de praktijk aan? Spreek bijvoorbeeld eens ergens anders af dan in een bar. Ga iets actiefs doen zoals boulderen of ga met een clubje karten. En blijf positief over je alcohol-stop. Het zal in eerste instantie vreemd voelen, maar dat moment gaat voorbij. Je zult daarna merken dat je geen alcohol nodig hebt om het leuk te hebben.

sociaal drinken kan ook met koffie en fris

Wat als m’n vrienden moeilijk doen

Zorg ervoor dat je je grenzen van tevoren vaststelt. Als je je voorneemt om te stoppen met sociaal drinken, blijf dan bij je plan. Bedenk hoe je nee zegt, of je alles iedere keer gaat uitleggen of dat ze vanavond gewoon genoegen moet nemen met “Vandaag even niet”. 

Als vrienden je onder druk zetten omdat je hebt besloten niet te drinken, wordt dat vaak “lollig” gebracht. Maar als ze blijven aanhouden, wil je misschien overwegen of deze mensen wel het beste met je voor hebben. Ga in dat geval eens na welke van jouw vrienden minder afhankelijk zijn van drank en probeer meer tijd met hen door te brengen.

Zijn alcoholvrije drankjes een goed alternatief?

Als je geen alcohol drinkt kun je toch wel alcoholvrij bier of mocktails drinken? Ja, je breekt je eigen regel niet, maar bedenk dat dit ook gevaarlijk kan zijn. Een alcoholvrij biertje kan jou herinneren aan een gewone pils en een trigger zijn.

Anderzijds is het ook geen goed idee om zonder drankje te zitten. Het komt immers wel eens voor dat er ongevraagd een rondje wordt gehaald en als jij niks te drinken had dan ziet dat biertje er ineens wel goed uit.

twee vrouwen met drankjes tijdens het eten

Zorg ervoor dat jij voorzien bent of dat je duidelijk aangeeft dat jij geen alcohol drinkt. Wordt er toch een alcoholisch drankje voor je gehaald, laat het dan gewoon staan. Als je eenmaal een leuke avond begint te hebben, maakt het je helemaal geen barst meer uit wat je drinkt. Je hebt geen alcohol nodig om een gezellige avond te hebben!

In het derde en laatste deel van het drieluik over sociaal drinken bespreken we een aantal praktische tips die je kunnen helpen om een gezellige avond te hebben zonder alcohol.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00