Roken

Moet ik stoppen met roken in een afkickkliniek?

Een behandeling in een afkickkliniek kan een levens veranderende ervaring zijn. Een leven geteisterd door drugs en alcohol kan je naar zeer donkere plaatsen leiden. Wanneer afkickverschijnselen afgelopen zijn en de mist begint te verdwijnen, voel je je misschien beter dan ooit. Als gevolg van het onder ogen zien van je donkere verleden, kun je je ook heel down voelen. Of je nu op could 9 zit of worstelt met je verleden, je vraagt je misschien af of het niet óók het juiste moment is om te stoppen met roken.

De oude visie: waarom je niet moet stoppen tijdens verblijf in een afkickkliniek

Je zou kunnen zeggen dat dit de perfecte tijd is. Je bent al overweldigd door de afkickverschijnselen en enorme levensveranderingen. Waarom niet doorpakken en alle verslavingen tegelijk aanpakken?
Aan de andere kant zijn er veel argumenten waarom het beter is om stoppen met roken nog even uit te stellen. De eerste is dat roken minder gevaarlijk is dan medicijnen. Iets wat je mensen vaak hoort zeggen is dat roken minder erg is dan drinken en drugs gebruik. Een ander argument is dat proberen twee verslavingen tegelijk te stoppen de kansen op met succes nuchter worden verkleind.

De nieuwe visie:waarom je juist moet stoppen tijdens verblijf in een afkickkliniek

Hoewel deze argumenten veelvuldig worden gebruikt en als waarheid worden gezien. Bewijzen nu veel studies het tegendeel. Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat er veel voordelen zijn voor de behandeling van rook verslaving samen met een andere aan middelen gerelateerde verslaving. Steeds meer afkickklinieken maken anti-rook ondersteunende diensten beschikbaar.

Enkele belangrijke punten uit recent onderzoek die aantonen dat het stoppen met roken een goede keus is voor mensen in een afkickkliniek:

  • Meer dan 50% van de sterfgevallen onder patiënten in behandeling voor middelenmisbruik waren gerelateerd aan tabak. Terwijl slechts 33% te wijten is aan drugs of alcohol
  • Een longitudinale studie naar optiaatverslaafden toont aan dat het sterftecijfer onder degenen die rookten 4 keer groter is dan de niet-rokers groep
  • Alcohol en drugs stimuleren overlappende paden in de hersenen tegen nicotine.

Studies wijzen ook op een verhoogde kans op abstinentie voor drugsgebruikers die stoppen met roken tijdens hun eerste jaar van herstel. Terwijl de oude theorieën zeiden dat je meer kans had als je blijft roken. Naast de vergrote kans op succes heeft stoppen met roken natuurlijk ook veel gezondheidsvoordelen. Uiteindelijk is keuze aan jou. Bij Castle Craig ondersteunen we deze nieuwe theorieën tijdens een behandeling in Castle Craig hospital Schotland of Smarmore Castle Private Clinic wordt het zeker aangeraden om ook gelijk te stoppen met roken.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00