Roken

Moet ik stoppen met roken in een afkickkliniek?

Een behandeling in een afkickkliniek kan een levensveranderende ervaring zijn. Een leven onder invloed van drugs en alcohol kan je naar zeer donkere plaatsen leiden. Wanneer de afkickverschijnselen afgelopen zijn en de mist begint te verdwijnen, voel je je misschien beter dan ooit. Als gevolg van het onder ogen zien van je donkere verleden, kun je je ook heel down voelen. Of je nu in de wolken bent of met je verleden worstelt, de kans is groot dat je je afvraagt of dit óók het juiste moment is om te stoppen met roken.

De oude visie: waarom je niet moet stoppen tijdens je verblijf in een afkickkliniek

Je kunt zeggen dat dit de perfecte tijd is. Je bent al overweldigd door de afkickverschijnselen en enorme levensveranderingen. Waarom niet doorpakken en alle verslavingen tegelijk aanpakken? Aan de andere kant zijn er veel argumenten waarom je stoppen met roken beter nog even kunt uitstellen. De eerste is dat roken minder gevaarlijk is dan medicijnen. Ook zeggen mensen vaak dat roken minder erg is dan drinken of drugsgebruik. Een ander argument is dat proberen twee verslavingen tegelijk te stoppen, de kans op succesvol afkicken verkleint.

De nieuwe visie: waarom je juist moet stoppen tijdens het afkicken van een alcohol- of drugsverslaving

Deze argumenten worden vaak gebruikt en als waarheid gezien. Veel studies bewijzen echter het tegendeel. Onderzoeken hebben aangetoond dat het behandelen van een rookverslaving samen met een andere middelenverslaving veel voordelen biedt.

Recent onderzoek toont aan dat het stoppen met roken een goede keus is voor mensen in een afkickkliniek:

  • Meer dan 50% van de sterfgevallen onder patiënten in behandeling voor middelenmisbruik, waren gerelateerd aan tabak, terwijl slechts 33% te wijten is aan drugs of alcohol.
  • Een langlopende studie onder optiaatverslaafden toont aan dat het sterftecijfer onder deelnemers die rookten 4 keer groter is dan de groep niet-rokers.
  • Alcohol en drugs stimuleren overlappende paden in de hersenen tegen nicotine.

Andere studies wijzen ook op een verhoogde kans op abstinentie voor drugsgebruikers die stoppen met roken tijdens hun eerste jaar van herstel. Terwijl de oude theorieën zeiden dat je meer kans had als je blijft roken. En naast de vergrote kans op succes heeft stoppen met roken natuurlijk ook veel gezondheidsvoordelen. Bij Castle Craig ondersteunen we deze nieuwe theorieën, maar uiteindelijk is de keuze aan jou. Tijdens een behandeling in Castle Craig hospital Schotland of Smarmore Castle Private Clinic raden we zeker aan om ook gelijk te stoppen met roken.