leestips

Interessante leestips van onze verpleegkundig specialist

Heb je deze week een paar uurtjes voor jezelf? In deze blog geef ik je graag twee leestips. Deze boeken zijn waardevol geweest voor mij en mijn patiënten, maar ook voor mensen zonder een verslaving. Het zijn praktische boeken die voor vrijwel iedereen te begrijpen zijn, en ik kan ze iedereen aanraden.

Door Jenny de Rijke, verpleegkundig specialist bij Castle Craig en dol op woorden, lezen en schrijven.

Tip 1: Zelfzorg is het begin van alles

Auteur: Nina Mouton

Verschenen: 9 november 2022

Te beluisteren en te lezen via: o.a. Storytel en Kobo

Te vinden: bij diverse lokale en online boekhandelaren en de bibliotheek.

Nina Mouton is klinisch psycholoog, psychotherapeut, trainer, blogger én schrijver. Met dit boek won ze de Storytel Awards 2023 voor Beste luisterboek België. De titel van het boek zegt het al, het gaat over zelfzorg als basis voor alles. Onderwerpen die aan bod komen zijn trauma verdragen, stress, kwetsbaar zijn, hechting, loyaliteit, pleasen, grenzen aan kunnen geven, energiegevers en ‘energieslurpers’, stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt, vergroten van je veerkracht en rust, gezonde slaap en negatief zelfbeeld. Het biedt praktische handvatten waarmee je ineffectieve patronen kunt doorbreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grenzen stellen, om hulp vragen en aandacht hebben voor het kind in jezelf. Het is niet moeilijk dit boek met aandacht te lezen. De vertaalslag naar je eigen persoonlijke situatie is in veel gevallen makkelijk te maken. Het boek is niet specifiek geschreven voor mensen met een verslaving, maar gaat wel over mogelijke onderliggende problematiek die een verslaving in stand kan houden. Anders dan de illustratie op de cover je wellicht doet denken is dit boek allesbehalve kinderachtig. Het is geschreven in duidelijke taal, helder en confronterend. Het fijne aan dit boek is dat je het niet in een keer hoeft te lezen. Je kan losse hoofdstukken lezen, overdenken en ermee oefenen. Kortom een heel prettig boek.

Tip 2: Patronen doorbreken

Auteur: Hannie van Genderen

Verschenen: 1 juli 2012

Te vinden: bij diverse lokale en online boekhandelaren of de bibliotheek 

Hannie van Genderen is klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor, leertherapeut en opleider cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Dit boek geeft een introductie van schematherapie. Het boek legt uit hoe deze therapie hardnekkige ineffectieve patronen kan doorbreken. De therapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je dagelijks leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. In het boek staan praktische voorbeelden waarmee je eigen gedrag en patronen zou kunnen herkennen en doorbreken.

Toe aan meer leestips? Bekijk hier en hier nog een paar andere interessante leestips.