Lachen is gezond

Lachen tijdens herstel is gezond!

Lachen helpt op vele manieren tijdens herstel van verslaving. Het vermindert stress, het helpt je ontspannen, het verbetert je immuunsysteem, maakt je minder vatbaar voor ziekte, het vermindert pijn en het helpt je om positief te blijven. Al deze dingen zijn belangrijk als je nuchter probeert te blijven, of als je gewoon gelukkig wilt zijn.

Helaas zijn de detox, de behandeling en vroeg herstel niet de meest opgewekte tijden in het leven.  Het is normaal dat je, je ongemakkelijk, ziek, geïrriteerd, depressief, moe en schuldig voelt. Je voelt je misschien overweldigd door onbedwingbare trek en dat je een onmogelijk lange weg te gaan hebt. Waarom zou ik lachen tijdens deze periode? Het kan een zinloze inspanning lijken, maar het is het proberen waard. Hier zijn een paar tips:

Probeer jezelf niet te dwingen om te lachen

Het is een beetje alsof je probeert jezelf te dwingen in slaap te vallen. De cognitieve processen die iets leuk maken, werken niet goed onder druk. We vinden dingen vaak grappig wanneer we verrast worden door iets onverwachts. Het is als een onverwacht ‘aha!’ moment in de douche. Je kunt het niet forceren en je kunt jezelf niet dwingen om ervan te genieten. Probeer in plaats daarvan er gewoon ruimte voor te maken.  Neem regelmatig de tijd om te ontspannen, maar oefen geen druk uit op jezelf om te lachen.

Voel je niet schuldig

Je hebt misschien het gevoel dat je er een zooitje van hebt gemaakt en mensen hebt geschaad waar je om geeft. En dat je daarom niet het recht hebt om te lachen. Deze straf is echter onterecht. Tijdens de behandeling en herstel werk je aan je schuldgevoelens. Je zult je excuses aanbieden aan anderen en het goedmaken. Het is een proces dat niet geholpen kan worden door jezelf te straffen. Lachen betekent niet dat je niet serieus bent over herstel, integendeel zelfs.

Zoek naar het absurde

Onderzoek heeft uitgewezen dat veteranen de stress van het gevecht beter weerstonden als ze een duister gevoel voor humor hadden. Als je humor in oorlog vindt, kun je het zeker in een verslaving terugvinden. Verslaving drijft mensen om domme, wanhopige dingen te doen. Het kan geschikt zijn om je schuldig te voelen over veel van die dingen, maar sommigen zijn zeker ook absurd.

Breng tijd door met mensen die je aan het lachen maken

Lachen met andere mensen heeft twee keer zoveel voordelen. Je krijgt de voordelen van lachen en je krijgt de voordelen van sociale connectie. Lachen met iemand toont aan dat je een gemeenschappelijk begrip deelt. Als je kunt lachen om jezelf en iemand anders aan het lachen kunt maken, des te beter.

Laughter is the best medicine

Heb je even niks om te lachen? Jezelf dwingen om te lachen is nooit goed maar je kan jezelf wel een handje helpen: plaats je handen op je buik en glimlach. Adem door je neus in en adem met korte stootjes uit (maak een soort huh-huh-huh geluid). Herhaal dit steeds iets sneller. Uiteindelijk zal je echte lach het overnemen.