Hoe jij een verslaafde vriend(in) of familielid kunt helpen - Castle Craig Verslavingszorg

Hoe jij een verslaafde vriend(in) of familielid kunt helpen

Verslaving is een chronische, en vaak een herhalende, emotionele ziekte. De weg naar herstel voor iemand die actief verslaafd is, is vaak lang en moeilijk. Het is onvermijdelijk dat dit gevolgen heeft voor degenen die het dichtst bij hen staan en wellicht dat professionele hulp nodig is om hen tot behandeling aan te zetten om zo de weg naar herstel in te slaan.

 

Hoe signaleer je een verslaving? 

Het is belangrijk dat familieleden en vrienden de tekenen en symptomen van verslaving herkennen. Deze kunnen verschillen, afhankelijk van het soort verslavingen waarmee ze te maken hebben, of het nu gaat om een drugs, alcohol of gokverslaving. Veel mensen zijn in staat hun verslaving te verbergen, zelfs voor degenen die het dichtst bij hen staan. Daarnaast kan het verleidelijk voor ze zijn om het probleem te negeren omdat dat gemakkelijker lijkt. De meest voorkomende symptomen waaraan je kan zien of iemand aan verslaving lijdt zijn:

Gedragsverandering

  • De ontwikkeling van problemen op werk of school
  • Liegen over het gebruik en de hoeveelheid
  • Het vertonen van agressief gedrag als er gevraagd wordt naar het gebruik
  • De verandering van vriendengroepen
  • Geheimzinnig gedrag, liegen, stelen
  • De verandering in normale gewoontes of stemmingswisselingen
  • Stoppen met sociale activiteiten

Lichamelijke veranderingen

  • Vaker een bedwelmde/ beschonken houding
  • Geheugen of cognitieve problemen
  • Ongewone vermoeidheid of bloeddoorlopen ogen
  • Snelle gewichtsschommelingen
  • Slechte hygiëne en lichamelijke verzorging

3 emotionele en gedrags belemmeringen die een verslavingsbehandeling dwarsbomen

Hoe graag je een vriend(in) of familielid ook wilt helpen, het is normaal dat mensen die aan verslaving lijden negatief gedrag en een negatieve houding vertonen wanneer ze geconfronteerd worden met hun verslaving. Veel mensen zullen op de volgende manieren reageren:

Ontkenning
Een deel van de reden dat verslaving zo moeilijk te behandelen is, is omdat de verslaafde weigert te accepteren dat hij of zij een probleem heeft. Voor degenen in de omgeving van de verslaafde kan het frustrerend en verwarrend zijn om te moeten toekijken hoe ze zichzelf kapot maken en de verslaving blijven ontkennen. 

Woede
Bij de confrontatie zal de verslaafde ontkennen dat hij/zij een probleem heeft en zal diegene uit gewoonte boos reageren, ook als hij er niet op aangedrongen wordt. Mensen met een verslaving voelen zich over het algemeen snel aangevallen waardoor ze in de verdediging schieten. Hierdoor kunnen ze agressief overkomen als het probleem van hun gebruik aan de orde wordt gesteld. Zelfs de aardigste benadering kan met woede worden beantwoord.

Vermijden
De verslaafde kan de persoon die hen met hun verslaving confronteert gaan vermijden en het praten over hun problemen uit de weggaan. Een verslaafde zal het vermijden van de confrontatie vaak gebruiken als een omgangsmethode om zo problemen te vermijden. Hierdoor kan dit vermijdingsgedrag worden voortgezet en kan diegene zich gaan afsluiten voor jou en andere dierbaren die hen confronteren met de verslaving.

 

Dit is hoe jij een vriend(in) of familielid kan helpen!

Als vriend, vriendin, partner of familielid is het moeilijk om te zien hoe een geliefde zijn of haar leven kapot maakt. Maar gelukkig hoef je niet vanaf de zijlijn toe te kijken en kan je zelfs jouw geliefde helpen in het aanpakken van hun verslaving. Het is van groot belang dat degene die verslaafd is, zelf gaat inzien dat hij of zij een probleem heeft. Om daarbij te helpen hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Kaart problemen zo vroeg mogelijk aan. Maar praat over gedrag, niet over het gebruik. Wees altijd open en biedt tijdens de eerste paar gesprekken vooral een luisterend oor. Laat zien dat je het probleem hebt gesignaleerd maar laat vooral ook zien dat jouw geliefde jouw prioriteit heeft. 
  • Praat erover wanneer hij/zij nuchter is. Het haalt niets uit om erover te praten wanneer hij/zij onder de invloed is van drugs of alcohol. 
  • Los geen problemen op voor diegene. Dat moet hij/zij zelf doen om de consequenties van zijn/haar gedrag te ervaren. Wel kun je hen hierin steunen.
  • Normaliseer het praten over problemen, maar dek hiermee niet het probleem toe. 
  • Twijfel als helpende hand niet aan jezelf, want zelf ben je niet het probleem. Bepaal daarbij ook je eigen grenzen en bescherm je eigen belangen wanneer het nodig is. 
  • Zoek informatie op over verslaving en eventueel het middel dat gebruikt wordt. Zodra je meer kennis hiervan hebt kan je meer begrip opbrengen voor de situatie waarin jouw geliefde zich bevindt. 
  • Oriënteer je op hulpverlening. 

Het herstelproces van een verslaving is zwaar en kan veel van de verslaafde persoon vragen. Zeker wanneer zij hier helemaal alleen voor staan. Om de verslaafde extra te motiveren om zich toch aan te melden, zijn er ook speciale behandelingen waarbij je als naaste betrokken wordt bij het proces van herstel. Zo biedt Castle Craig het familieprogramma aan. Met deze behandeling maak je als familielid, vriend of vriendin onderdeel uit van het ondersteunende netwerk tijdens de behandeling. 

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met ons op 088-7707077. Of meld je direct aan via deze link: aanmelden