Sponsor afbeelding

Herstel van verslaving en hoe een sponsor je kan helpen

Wanneer je probeert te herstellen van een verslaving, kan het moeilijk zijn om naar vrienden en familie te gaan voor ondersteuning. Zij hebben immers geen ervaring met wat jij hebt doorgemaakt. Een sponsor kan op zo´n moment een grote steun zijn. Hij of zij zal optreden als mentor tijdens het herstel. Volgens een Anonieme Alcoholisten-enquête heeft 79% van de alcoholisten een sponsor.

Wat is een sponsor?

Sponsoren zijn mensen die in het programma hebben gezeten en clean zijn. Zij helpen andere mensen hun verslaving te stoppen door advies te geven en vragen te beantwoorden. Het kiezen van een sponsor is niet makkelijk. De persoon speelt namelijk een belangrijke rol tijdens je herstel.

De perfecte sponsor

De perfecte sponsor heeft dezelfde ervaringen toen hij nuchter probeerde te worden. Iemand die snapt tegen welke problemen jij aanloopt en dezelfde negatieve gevolgen heeft ondervonden. Voordat je iemand als sponsor kiest is het belangrijk om de volgende dingen te checken.

  1. Heeft de persoon de twaalf stappen voltooid?
  2. Heeft de persoon eerdere ervaringen gehad als sponsor?
  3. Is de persoon tussen de 1 á 5 jaar clean?

Het belangrijkste is dat die persoon iemand is die je kunt vertrouwen, waar je naar kunt luisteren en waarmee je kunt identificeren. Je moet je veilig voelen om de persoon te kunnen bellen en om hulp te vragen. Een sponsor moet ook voldoende tijd hebben om met je te praten. Als je geïntimideerd voelt om iemand in je herstelgroep te benaderen over sponsorschap, bel of stuur een berichtje, het merendeel van de mensen zal bereid zijn je te helpen.

Belangrijk

Onthoud dat de taak van sponsor is om jou te helpen bij je herstel. Dit is dus geen gelegenheid voor romantiek. Dit betekent bijvoorbeeld, dat het beste is om een sponsor te vinden die hetzelfde geslacht heeft en als je homoseksueel bent, dat je iemand van het andere geslacht kiest. Een sponsor moet ook een bron van inspiratie zijn. Hij zal je proberen te motiveren om deel te nemen aan groepsactiviteiten of een veelgemaakte fout te vinden als je iets verkeerd doet. Deze persoon kan je ook laten zien hoe aangenaam het sobere leven is en heeft een positieve kijk op zijn of haar leven. Zorg ervoor dat dit een sponsor is die je bij een herstelgroep vindt en niet in, bijvoorbeeld, een bar.