De veelvoorkomende termen in de verslavingszorg

Abstinentie, Cold Turkey, tolerantie: enkele woorden die vaak terugkeren in de de artikelen en blogs van Castle Craig. Maar wat betekenen ze nou precies? En wat is nou het verschil tussen bijvoorbeeld abstinentie en tolerantie? Dat leggen we je haarfijn uit in dit artikel.

De betekenissen

De genoemde termen hebben allen betrekking tot de verslavingszorg. Termen die soms qua naam veel op elkaar lijken, maar qua betekenis verschillend zijn van elkaar. Hieronder worden de definities van deze termen uitgelegd zodat er een duidelijk onderscheid gemaakt kan worden. Veelvoorkomende termen zijn:

Herstel

Bij Castle Craig gebruiken wij vaak het woord herstel om het intense en persoonlijke proces van verandering in iemand zijn houding, gedrag en waarden aan te geven. Tijdens het herstelproces worden korte metten gemaakt met de verslaving. Veel mensen denken dat het herstelproces plaatsvindt tussen het moment dat iemand zich aanmeldt en het moment dat die persoon abstinent is en de kliniek verlaat. Wij geloven echter dat herstel continu plaatsvindt en iets is waar je altijd aan moet blijven werken.

Abstinentie

Een ander woord dat vaak voorkomt bij Castle Craig is abstinentie dat de betekenis draagt van jezelf vrijwillig onthouden van iets waar je voorheen verslaafd aan was. De verslaving is een chronische aandoening waardoor het belangrijk is om ook ná de behandeling jezelf te weerhouden van het gebruik. Wij zien abstinentie als een alomvattend woord voor wilskracht en discipline want dat zijn de eigenschappen die je nodig hebt om een verslaving tegen te gaan en om een terugval in de toekomst te voorkomen.

Terugval

Als er gesproken wordt over een terugval, dan bedoelen we dat iemand na een lange tijd van abstinentie een moment heeft gehad waarin degene verleid werd en het verslavende middel gebruikt heeft. Na het tegengaan van een verslaving is een terugval altijd mogelijk, maar wij geloven erin dat al onze patiënten genoeg weerstand kunnen bieden nadat ze met succes een behandeling hebben afgerond bij Castle Craig.

Cold Turkey

In de verslavingszorg zijn er verschillende behandelingen om een verslaving tegen te gaan. Een daarvan is de zogeheten ‘Cold Turkey’ methode. Wanneer deze manier van afkicken van toepassing is, dan moet een verslaafde in één keer stoppen met het gebruik van het middel. Ook Castle Craig gebruikt deze methode om zo effectief een zware alcoholverslaving tegen te gaan.

Tolerantie

Wanneer er bij Castle Craig gesproken wordt over tolerantie, dan wordt er bedoeld dat een verslaafd persoon keer op keer een hogere dosering nodig heeft om het gewenste effect van het middel of gedrag te bereiken. Tolerantie tegen het verslavende middel zal alsmaar toenemen als er niet op tijd iets tegen de verslaving gedaan wordt, want een te hoge dosering kan bij sommige middelen zoals heroïne voor een fatale afloop zorgen. Castle Craig gelooft erin dat professionele hulp altijd nodig is om een verslaving succesvol tegen te gaan.   Wil je meer informatie over een verslaving en behandelingen hiertegen? Bekijk het hier of neem gerust contact op via 088 – 770 70 77