twee mannen zitten overdag in een bar

De glijdende schaal van gezelligheidsdrinken: wat is sociaal drinken?

Hulp nodig? Neem gerust contact op voor meer informatie. Bel naar 088-770 70 77 of meld je aan via het aanmeldformulier.

 

De komende tijd hebben we het in een drietal artikelen over sociaal drinken. Wat is sociaal drinken? Wanneer wordt het een probleem? Hoe kun je ermee stoppen? En hoe je stopt met sociaal drinken, maar wel sociaal blijft.

Alcohol is zo geïntegreerd in onze samenleving dat het niet meer weg te denken is. Op feestdagen, een avondje uit en soms zelfs op de vrimibo; het is een onderdeel van de cultuur geworden. Om dit nog verder te illustreren: in 2018 gaf maar liefst 80% van de volwassen Nederlandse bevolking aan dat zij het afgelopen jaar alcohol hadden gedronken (Trimbos Instituut, 2018). 

“Dat maakt het nog geen probleem”, zullen veel mensen denken. Maar het wordt al lastiger als uit onderzoek naar voren komt dat 1 op de 12 Nederlanders boven de 18 als een overmatige drinker wordt gecategoriseerd. Dat wil zeggen dat mannen per week meer dan 21 en vrouwen meer dan 14 glazen per week dronken.

Alcohol is alomtegenwoordig, wordt gezien als een sociaal glijmiddel en soms als een traktatie. Juist daarom is het belangrijk om in gedachten te houden dat sociaal drinken makkelijk in een probleem kan veranderen als je hier niet voorzichtig mee omgaat.

 

Wat is een sociale drinker?

Een sociale drinker of gezelligheidsdrinker drinkt over het algemeen in sociale situaties en zelden zo veel dat het een probleem is. Ze houden zich aan een limiet, zij het in een bepaald aantal dranken of in een bepaald bedrag dat zij hieraan willen uitgeven.

Te vaak escaleren die avonden en eindigen ze in een kater. Bijvoorbeeld omdat er meer gedronken wordt dan eigenlijk het plan was. Toch wordt dit niet als probleem gezien. Het gaat immers om een enkele sociale gelegenheid. Maar tel al die keren bij elkaar op en je ziet dat het wel degelijk problematisch is als deze mensen zichzelf nog steeds als sociale drinkers zien.

acht lege flessen bier op een tafel

Wanneer wordt sociaal drinken een probleem?

De grens tussen een drankje doen en overmatig drinken wordt gemakkelijk overschreden, maar wanneer wordt er nou echt over een probleem gesproken. Over het algemeen is dat als de focus van ‘gezellig een drankje doen’ niet meer ligt op het gezellige, maar op het drankje. 

Ook als je merkt dat je niet sociaal functioneert zonder een drankje of twee is dit een duidelijk waarschuwingssignaal. Het drinken van alcohol zou namelijk nooit een “moetje” of een voorwaarde voor gezelligheid moeten zijn. Als je drinkt om losser te worden zouden er alarmbelletjes af moeten gaan, want je ontwikkelt in essentie een afhankelijkheid van alcohol.

Waar je nog meer aan merkt dat sociaal drinken een probleem begint te worden en hoe je hiermee kunt stoppen volgt volgende week in het tweede deel van het drieluik over sociaal drinken.