Hoe heb ik het gezellig zonder alcohol

De glijdende schaal van gezelligheidsdrinken: hoe heb je het gezellig zonder alcohol

In een ander blog leggen we uit hoe je kunt stoppen met sociaal drinken. We delen graag praktische tips om het ook tijdens de feestdagen, op feestjes en verjaardagen gezellig hebt zonder alcohol.

Als je besluit om nuchter naar een sociale gelegenheid te gaan, kan dat zeker in het begin spannend zijn. Daarom helpt het om je goed voor te bereiden. Als je het eenmaal leuk hebt, zul je je vanzelf ontspannen en maakt het je niet meer uit dat je niet drinkt.

Hoe heb ik het gezellig zonder alcohol?

Zorg dat je in goed gezelschap bent. Het is vaak erg ongemakkelijk om ergens binnen te komen waar je niemand kent. Vraag dus bijvoorbeeld een (niet drinkende) vriend om met je mee te gaan. Zo heb je altijd een gesprekspartner en een vangnet als je je ongemakkelijk voelt en je ogen naar dat drankje afglijden.

vrolijk gezelschap zonder alcohol

Bereid je voor op small talk

Bij sommige mensen lijkt small talk bijna vanzelf te gaan. Ze maken makkelijk een praatje met iemand die ze niet kennen. Als jij daar moeite mee hebt, bereid je dan een beetje voor. Blader even door het nieuws voor de laatste actualiteiten, of zorg dat je een paar leuke anekdotes of gespreksvragen achter de hand hebt. Iedereen houdt van een goed verhaal en voor je het weet vliegt de avond voorbij.

Schakel een hulplijn in

Vraag iemand of je ze mag bellen als je het moeilijk hebt. Iemand die je kan bemoedigen als het stroef loopt, zodat je je niet zo geïsoleerd voelt. Ze kunnen je afleiden van je moeilijke momenten en een zetje in de goede richting geven.

Zet een escape in

Mochten al je voorbereidingen niet baten, dan helpt het ook om een ontsnappingsplan paraat te hebben. Als je het een kans hebt gegeven en gewoon echt niet in de stemming komt, heeft het geen zin om jezelf te dwingen ergens te blijven.

hulplijn inschakelen

En als ik het niet gezellig vind zonder alcohol?

Realiseer je dat het stoppen met sociaal drinken een proces is. Gewoontes verdwijnen niet van de één op andere dag. Het is dus ook echt niet gek als het in eerste instantie een beetje onwennig voelt en dat je het misschien niet zo gezellig vindt zonder alcohol. Maar als het sociaal drinken steeds escaleert, ondanks je pogingen om te stoppen met sociaal drinken, toch steeds escaleert dan gaat het zeer waarschijnlijk niet meer om sociaal drinken.

Merk je dat het niet in de hand hebt, dan is dat waarschijnlijk een teken dat je hulp nodig hebt. Er is veel moed voor nodig om toe te kunnen geven dat je het niet alleen kan. Nog meer om daadwerkelijk actie te ondernemen, maar je kunt het! Het is de eerste stap naar een beter, gezonder en nuchter leven.