Hoe heb ik het gezellig zonder alcohol

De glijdende schaal van gezelligheidsdrinken: hoe heb je het gezellig zonder alcohol

Hulp nodig? Neem gerust contact op voor meer informatie. Bel naar 088-770 70 77 of meld je aan via het aanmeldformulier.

 

In het vorige artikel bespraken we hoe je kunt stoppen met sociaal drinken. In het laatste deel van het drieluik over sociaal drinken bespreken we praktische tips en hoe je ervoor zorgt dat je het gezellig hebt zonder alcohol.

Als je besluit om nuchter naar een sociale gelegenheid te gaan, kun je dat zeker in het begin spannend vinden. Daarom kan het helpen om je goed voor te bereiden. Als je het eenmaal leuk hebt, zul je je vanzelf ontspannen en maakt het je niet meer uit dat jij niet drinkt.

Hoe heb ik het gezellig zonder alcohol?

Zorg dat je in goed gezelschap bent. Het is vaak erg ongemakkelijk om ergens binnen te komen waar je niet echt iemand kent, dus vraag dan bijvoorbeeld een (niet drinkende) vriend om met je mee te gaan. Zo heb je altijd een gesprekspartner en zorg je dat je een vangnet hebt als je je ongemakkelijk voelt en je ogen naar dat drankje afglijden.

vrolijk gezelschap zonder alcohol

Bereid je voor op small talk

Bij sommige mensen lijkt small talk bijna vanzelf te gaan. Maar als dit voor jou niet het geval is, waarom zou je je dan niet een beetje voorbereiden. Lees de interessante koppen in de krant of zorg dat je een paar leuke anekdotes achter de hand hebt. Iedereen houdt van een goed verhaal en voor je het weet vliegt de avond voorbij.

Schakel een hulplijn in

Vraag iemand of het goed is als je ze belt als je het moeilijk hebt. Zo heb je iemand die je kan bemoedigen als het stroef loopt en voel je je niet zo geïsoleerd. En mochten al je voorbereidingen niet baten, dan helpt het ook om een ontsnappingsplan paraat te hebben. Als je het een kans hebt gegeven en gewoon echt niet in de stemming bent, heeft het geen zin om jezelf te dwingen ergens te blijven.

hulplijn inschakelen

Wat als ik het niet gezellig vind zonder alcohol

Realiseer je dat het stoppen met sociaal drinken een proces is, want gewoontes verdwijnen niet van de één op andere dag. Het is dus ook echt niet gek als het in eerste instantie een beetje onwennig voelt en dat je het misschien niet zo gezellig vindt zonder alcohol. Maar als het, ondanks je pogingen om te stoppen met sociaal drinken, toch steeds escaleert dan gaat het zeer waarschijnlijk niet meer om sociaal drinken.

Merk je dat het niet in de hand hebt, dan is dat waarschijnlijk een teken dat je hulp nodig hebt. Er is veel moed voor nodig om toe te kunnen geven dat je het niet alleen kan. Nog meer om daadwerkelijk actie te ondernemen, maar je kunt het! Het is de eerste stap naar een beter, gezonder en nuchter leven.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00