Beste dag nuchter

Je ergste dag nuchter is nog steeds beter dan je beste dag drinken

Hulp nodig? Neem gerust contact op voor meer informatie. Bel naar 088-770 70 77 of meld je aan via het aanmeldformulier.

 

Een veel voorkomende gezegde bij de AA is ‘Mijn ergste dag nuchter is nog steeds beter dan mijn beste dag drinken’. Het is een waardig sentiment, maar sommige mensen vinden dit niet oprecht. Kan jouw ergste dag nuchter echt beter zijn dan jouw beste dag drinken? Talloze vreselijke dingen kunnen gebeuren ongeacht de nuchterheid. Aan de andere kant van de medaille kunnen sommige medicijnen je beter doen voelen dan menselijk mogelijk is zonder medicijnen en vaak zijn er geen directe gevolgen. Dus waarom blijft dit gezegde bestaan?

De slechtste dag drinken, lijkt de beste dag

Eén reden is dat mensen in herstel vaak gebeurtenissen tijdens actieve verslaving als veel beter dan in werkelijkheid herinneren. Als je een tijdje nuchter bent, vergeet je hoe slecht het leven was geworden en een paar positieve herinneringen beginnen door te dringen. Bevestigend dat ‘Mijn ergste dag nuchter nog steeds beter is dan mijn beste dag drinken’ is een manier om jezelf eraan te herinneren dat wat je ook denkt dat je mist, niet zo goed was als je het onthouden hebt. Je herinneringen aan zelfs je beste tijden worden gefilterd door je alcohol of drugs verslaving. Dat betekent dat je op dat moment misschien een geweldige dag vanuit jouw perspectief hebt gehad. Terwijl vanuit welk ander perspectief dan ook, het behoorlijk slecht kan zijn geweest. Het klassieke voorbeeld is iemand die dronken wordt en zich voorstelt dat hij het feest maakte terwijl hij in werkelijkheid zichzelf in verlegenheid bracht en zijn vrienden beschaamde.

Wanneer je een alcoholverslaving hebt, is je beste dag drinken noodzakelijkerwijs verbonden met je ergste dag drinken. Er is geen scheiding tussen de twee, wat betekent dat je niet kunt kiezen. Tegen de tijd dat mensen klaar zijn om nuchter te worden, hebben ze alleen slechte dagen. En dat is vaak de trigger om er iets aan te doen.

Plezier is geleend geluk

‘Mijn ergste dag nuchter is nog steeds beter dan mijn beste dag drinken’ heeft ook een subtielere betekenis. Het is waar dat drinken en drugs leuk kunnen zijn, maar plezier is niet hetzelfde als geluk. Plezier is een soort geleend geluk dat je vaak met rente moet terugbetalen. Plezier komt van buitenaf en is vluchtig, terwijl geluk van binnenuit komt en robuuster is. Hoewel nuchterheid niet in staat is om te concurreren met drugs en te drinken voor plezier, is het veel beter dan geluk. Het zorgt voor het soort emotionele stabiliteit, sociale connectie en zinvolle actie die bijdragen aan echt geluk.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00