Boekentips

Door Jenny de Rijke, verpleegkundig specialist bij Castle Craig en dol op woorden, lezen en schrijven.

In deze blog geef ik je twee boekentips. Boeken die voor mij en mijn patiënten waardevol zijn geweest, maar ook voor mensen zonder een verslaving. Praktische boeken die voor vrijwel iedereen te begrijpen zijn. Ik kan ze iedereen aanraden.

Tip 1: Zelfzorg is het begin van alles

Auteur: Nina Mouton

Verschenen: 9 november 2022

Te beluisteren en te lezen via: o.a. Storytel en Kobo

Te koop via: o.a. Bol.com en de lokale boekhandel

Nina Mouton is Klinisch Psycholoog, Psychotherapeut, trainer, blogmaker én schrijver.  Met dit boek won zij de Storytel Awards 2023, Beste luisterboek BE. De titel van het boek zegt het al, het gaat over zelfzorg als basis. Onderwerpen die aan bod komen zijn trauma verdragen, stress, kwetsbaar zijn, hechting, loyaliteit, pleasen, grenzen aan kunnen geven, energiegevers en ‘energieslurpers’, stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt, vergroten van je veerkracht en rust, gezonde slaap en negatief zelfbeeld. Het bied praktische handvatten waarmee je ineffectieve patronen kan doorbreken.  Denk hierbij aan hulp vragen, grenzen stellen en aandacht hebben voor het kind in jezelf. Het is niet moeilijk dit boek met aandacht te lezen. De vertaalslag naar jouw persoonlijke situatie is in veel gevallen makkelijk te maken.  Het boek is niet specifiek geschreven voor mensen met een verslaving maar gaat wel over alle mogelijke onderliggende problematiek die een verslaving in stand kan houden. Anders dan de illustratie op de cover je wellicht doet denken is dit boek allesbehalve kinderachtig. Het is geschreven in duidelijke taal, helder en confronterend. Het fijne aan dit boek is je hoeft het niet in een keer uit te lezen. Je kan het lezen, overdenken en er mee oefenen. Kortom heel prettig.

Tip 2: Patronen doorbreken

Auteur: Hannie van Gerderen

Verschenen: 1 juli 2012

Te koop via: Bol.com

Hannie van Genderen is Klinisch Psycholoog, Psychotherapeut, supervisor, leertherapeut en opleider Cognitieve Gedragstherapie en Schematherapie. Dit boekje geeft je een introductie van Schematherapie. Met het boek en deze therapie  hardnekkige ineffectieve patronen doorbreken en inzicht geven in wat Schematherapie je zou kunnen brengen. De therapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. In het boek staan praktische voorbeelden waarmee je eigen gedrag en patronen zou kunnen herkennen en doorbreken.

Heb jij een goed boek gelezen dat je in deze terugkerende blog wilt delen? Laat het mij dan voor 20 juni weten via communicatie@castlecraig.nl. De beste inzending wint mijn boek ‘Herstel’. Niet gewonnen? Het boek is ook online te koop, klik hier.