4 redenen waarom je beter om hulp kunt vragen

Continu snoep, chips of koek willen eten, de hele dag actief zijn op sociale media, veel koffie drinken om energiek te blijven: allemaal verslavingen die men zelf vaak niet door heeft. Deze verslavingen worden ook wel gezien als onschuldige en onzichtbare verslavingen. Maar als die meegerekend worden bij de serieuzere verslavingen, dan is bijna de helft van Nederland verslaafd. Waarom kun je beter hulp vragen als je van een verslaving af wilt?

Verslaafd raken aan kleine gedragingen gaat vrij makkelijk en vanzelf. Van zo’n ‘onschuldige’ gewoonte afkomen is vaak een probleem. Of het nu gaat om een caffeïneverslaving of om een zware alcoholverslaving, stoppen is moeilijk.

1. Automatisme

Veel verslavingen ontstaan automatisch naarmate je het vaker doet. Dat geldt met name voor gedrag dat sociaal geaccepteerd is. Je telefoon er even bij pakken om die ene social media update te checken is zo’n automatisme. Zoiets lijkt onschuldig maar een minuutje hier en een minuutje daar kan al snel oplopen naar uren op je mobiel zitten. 

Ga maar eens na. Hoe vaak heb jij zonder nadenken je berichten gecheckt op je telefoon? Hoe vaak heb je al iets te eten gepakt zonder er bewust bij stil te staan? Doordat je het ongemerkt doet, is het stoppen ermee lastig. Probeer maar eens een dag zonder je mobieltje te doen. Grote kans dat bij het gaan van je wekker je ook meteen even je socials checkt zonder dat je daar erg in hebt. 

2. Prettig gevoel

Iemand die verslaafd is, is verslaafd aan het prettige gevoel dat het middel of de handeling hen geeft. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld alcohol als een warme, ontspannen roes waardoor het drinken ervan prettig is. Ben je eenmaal verslaafd, dan is ermee stoppen zeer onprettig want je kan aan niets anders denken dan het gebruiken van het middel of handelen naar de gewoonte.

3. Uithoudingsvermogen

Een verslaving tegengaan is een kwestie van wilskracht, discipline en zelfbeheersing. Het opbrengen van deze eigenschappen is voor de één makkelijker dan de ander. Het herstelproces doorlopen vereist uithoudingsvermogen. Verleiding weerstaan kost veel energie en vergt discipline. Wanneer het daaraan ontbreekt is het makkelijk om, ondanks je goede voornemens toch terug te vallen in je verslaving of slechte gewoontes.

4. Gedemotiveerd raken

Je hebt besloten je verslaving aan te pakken. Je bent gemotiveerd en bent er helemaal klaar voor. Dan gaat er iets mis, je hebt een terugval en de motivatie begint weg te zakken. Wanneer iemand gedemotiveerd raakt is het moeilijk om de draad weer op te pakken. Vaak lijkt het makkelijker om gewoon verslaafd te blijven en het kan lastig zijn om jezelf weer te motiveren.

Vraag hulp

Praat met mensen over je verslaving. Vertel ze wat je doel is, en wat voor jou momenten zijn dat je het moeilijk hebt. Vrienden en familie steunen je graag bij een terugval door je weer een duwtje in de goede richting te geven. Ze luisteren naar je verhaal en kunnen de kleine overwinningen met je vieren.

Lukt het niet om af te kicken, maar wil je wel graag stoppen? Aarzel niet om contact op te nemen. De kans op succes is groter met de hulp van een professional. Wij brengen onder andere lotgenoten bij elkaar om samen de strijd aan te gaan met hun verslaving. Allemaal zodat ze weer een betekenisvol leven tegemoet kunnen gaan.