4 redenen waarom in je eentje een verslaving tegengaan niet lukt - Castle Craig Verslavingszorg

4 redenen waarom je beter om hulp kunt vragen

Continue snoep, chips of koek willen eten, de hele dag actief zijn op sociale media, veel koffie drinken om energiek te blijven: allemaal verslavingen die men zelf vaak niet door heeft. Deze verslavingen worden ook wel gezien als onschuldige en onzichtbare verslavingen. Maar als die meegerekend mogen worden bij de serieuzere verslavingen, dan is bijna de helft van Nederland verslaafd. Lees hier waarom je beter hulp kunt vragen als je van een verslaving af wil.

Verslaafd raken aan dit soort dingen gaat vrij makkelijk en vanzelf, maar van zo’n ‘onschuldige’ gewoonte afkomen is vaak een probleem. Kortom: of het nu gaat om een cafeïneverslaving of om een zware alcoholverslaving, stoppen is moeilijk.

1. Automatisme

Om hulp vragen betekent dat je iemand hebt die jou kan helpen als je dat zelf niet kan. Veel verslavingen ontstaan automatisch naarmate je het vaker doet. Dat geldt met name voor gedrag dat sociaal geaccepteerd is. Je telefoon er even bij pakken om die ene social media update te checken is zo’n automatisme. Zoiets lijkt onschuldig maar een minuutje hier en een minuutje daar kan al snel oplopen naar uren op je mobiel zitten. 

Ga maar eens na. Hoe vaak heb jij al je berichten gecheckt op je telefoon zonder nadenken? En hoe vaak heb je al iets te eten gepakt zonder dat je het doorhebt? Doordat je het ongemerkt doet, is het stoppen ermee lastig. Probeer maar eens een dag zonder mobiel te gaan. Grote kans dat bij het gaan van je wekker je ook meteen even je social media checkt zonder dat je daar erg in hebt. 

2. Prettig gevoel

Iemand die verslaafd is, is verslaafd aan het prettige gevoel dat het middel of de handeling hen geeft. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld alcohol als een warme, ontspannen roes waardoor het drinken ervan prettig is. Ben je eenmaal verslaafd, dan is ermee stoppen zeer onprettig want je kan aan niets anders denken dan het gebruiken van het middel of handelen naar de gewoonte.

3. Uithoudingsvermogen

Een verslaving tegengaan is een kwestie van wilskracht, discipline en zelfbeheersing. Het opbrengen van deze eigenschappen is voor de één makkelijker dan de ander. Het herstelproces doorlopen vereist uithoudingsvermogen. Verleiding weerstaan kost veel energie en vergt discipline. Wanneer het daaraan ontbreekt is het makkelijk om, ondanks je goede voornemens toch terug te vallen in je verslaving of slechte gewoontes.

4. Gedemotiveerd raken

Je hebt besloten je verslaving aan te pakken. Je bent gemotiveerd en bent er helemaal klaar voor. Dan gaat er iets mis, je hebt terugval en de motivatie begint weg te zakken. Wanneer iemand gedemotiveerd raakt is het moeilijk om de draad weer op te pakken. Vaak lijkt het makkelijker om gewoon verslaafd te blijven. Het kan lastig zijn om jezelf weer te motiveren. Daarom raden wij altijd aan om iemand op de hoogte te stellen van je verslaving. Zij kunnen jou steunen tijdens een terugval door je weer een duwtje in de goede richting te geven.

Lukt het niet om af te kicken, maar wil je wel graag stoppen? Aarzel niet om contact op te nemen. De kans op succes is groter met de hulp van een professional. Castle Craig brengt lotgenoten bij elkaar om samen de strijd aan te gaan tegen hun verslaving. Allemaal zodat ze weer een kleurrijk en betekenisvol leven tegemoet kunnen gaan.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00