Wie schrijft, die blijft

Journalist Mick Boskamp schrijft over verslaving en de rol die de verslavingszorg van Castle Craig in zijn leven heeft gespeeld. In Nederland biedt Castle Craig ambulante verslavingszorg aan in de vorm van dagbehandeling, individuele therapie en groepstherapie.

Van de week las ik in de zon een geweldige column van mijn oud-therapeut bij Castle Craig Schotland, Christopher Burn. Ik las het en dacht: ‘Yes!’

Journalist Mick Boskamp schrijft over verslaving en de rol die de verslavingszorg van Castle Craig in zijn leven heeft gespeeld. In Nederland biedt Castle Craig ambulante verslavingszorg aan in de vorm van dagbehandeling, individuele therapie en groepstherapie.

Van de week las ik in de zon een geweldige column van mijn oud-therapeut bij Castle Craig Schotland, Christopher Burn. Ik las het en dacht: ‘Yes!’

Dat ik een column in de zon las, was op zich al heel bijzonder, want het stuk stond online op de boeiende site van Chris, poetrychangeslives.com. Maar ik zou en moest die dag èn in de zon zitten èn kunnen lezen en schrijven op mijn MacBook. Dus wat bedacht ik? Ik leende van mijn lief, want het was haar terras waar ik me bevond, een verhuisdoos en plaatste daar de laptop in. Nu werd ik niet gehinderd door de weerkaatsing van de zon op mijn beeldscherm. Het was letterlijk en figuurlijk een mooi voorbeeld van out of the box-denken.

De kracht van de verbeelding

En dat was precies waar de column Creativity Is In Demand By Business over ging. Dat out of the box denken en creatief zijn erg in trek zijn in de zakenwereld. Want, stelt Chris, als je kijkt wat computers tegenwoordig kunnen, dan hoef je daar niet jaren voor te studeren zoals in het verleden. Als het om wiskundige berekeningen gaat bijvoorbeeld, is de computer anno nu niet te verslaan. Maar als het om verbeeldingskracht gaat, wint de mens het altijd van de techniek. En het is juist de verbeeldingkracht, die zo’n sterke rol kan spelen als het op herstel aankomt.

Toevertrouwen aan het papier

Toen ik net terug was van mijn verblijf in Schotland vond ik het best lastig om mijn leven weer op de rit te krijgen. En wat hielp me? Door weer te gaan schrijven. Er is een boel te zeggen over social media. Maar toen ik nog niet aan werken toe was, maar me wel wilde uiten, waren de stukjes die ik op Facebook schreef manna voor mijn geest. Dat wat ik niet 1, 2, 3 onder woorden wist te brengen in een gesprek, kon ik wel aan het papier toe vertrouwen, hetgeen ik ook nog eens deelde met mensen, die daar bijna allen weer positief op reageerden.

Ik juich het dan ook van harte toe dat Christopher Burn therapeutische workshops in Creatief Schrijven gaat geven, ook voor Castle Craig Schotland.  Want geloof me: wie schrijft, die blijft…

p.s. Hier een mooi filmpje, waarin Chris vertelt over wat schrijven kan betekenen voor herstel.