Toen en nu: Mark

In de nieuwe serie “Hoe gaat het nu” praten we met oud-patiënten over de periode dat zij in behandeling gingen bij Castle Craig. Zij vertellen over hun ervaringen en over hoe het nu gaat. De namen zijn gefingeerd, maar hun verhalen zijn echt.

Mark (30) in 2016

Mark: ‘Ik weet nog dat ik in de eerste week van mijn verblijf in Schotland met iedereen vrienden wilde zijn. In het begin werkte dat people pleasen vrij aardig. Ik maakte met iedereen contact, maar op een goed moment begon het tegen me te werken. In de praatgroepen kreeg ik er goed van langs van mede-cliënten.

Ik kreeg te horen dat ik voornamelijk aardig gevonden wilde worden en dat dit een wezenlijk onderdeel van mijn probleem was. ‘De enige reden dat je wilt dat iedereen je tof vindt,’ zei een fellow op een dag, ‘is dat je jezelf niet tof vindt.’ Ik weet nog dat ik inwendig kookte en vol cynisme vroeg of hij misschien therapeut was.

Mark (34) in 2020

Mark: ‘Dat ik toen zo verongelijkt reageerde, betekende dat hij iets in me had geraakt dat juist heel erg waar was. Ik ben mijn leven lang op zoek geweest naar bevestiging. En door de getapte jongen te spelen, heb ik die onzekerheid kunnen maskeren en ook eigenlijk kunnen voeden. Met aandacht en met drugs en alcohol.

Op dit moment ben ik vier jaar clean & sober en voel ik me gelukkig. Voornamelijk gelukkig met mezelf. Die bevestiging van anderen is niet meer waar ik het voor doe. En daardoor zorg ik ook goed voor mezelf. Bij Castle Craig heb ik misschien wel de belangrijkste levensles geleerd. Namelijk dat geluk niets te maken heeft met de wereld om je heen, maar met de wereld in jezelf.’

Zet de eerste stap naar herstel

Herken jij jezelf of een ander in het verhaal van Mark? Dan is het belangrijk om te weten dat je om hulp kunt vragen. Afkicken doe je namelijk voor jezelf, maar je hoeft het niet alleen te doen. Voor meer informatie over wat Castle Craig hierbij kan betekenen bel je naar 088 – 770 70 77 of vul je het contactformulier onderaan de pagina in.