Toen en nu: Jolanda

In de nieuwe serie “Hoe gaat het nu” praten we met oud-patiënten over de periode dat zij in behandeling gingen bij Castle Craig. Zij vertellen over hun ervaringen en over hoe het nu gaat. De namen zijn gefingeerd, maar hun verhalen zijn echt.

Jolanda (29) in 2013

‘In Castle Craig viel me meteen op dat er zoveel leuke kerels rondliepen. Toen ik dat na een tijdje met mijn roommate deelde, zei ze dat ik zo een ongelofelijke mannengek was dat ik op iedereen viel die baardgroei had. Daar had ze wel gelijk in. Ik was 29 en had al etteloze flings gehad met jongens, maar van een echte relatie kwam het nooit. Ik had namelijk een innige verhouding met de fles Bacardi. En daar kwam niemand tussen. Op een avond keken we met z’n allen in het kasteel naar een film met als onderwerp verslaving. Het was de speelfilm 28 Days, waarin Sandra Bullock een jonge, verslaafde vrouw speelde die voor 28 dagen werd opgenomen in een verslavingskliniek. Op een goed moment in de film zei een therapeut dat er een goede methode was om aan een echte liefdesrelatie te denken. Dat is als je eerst een plant in leven kon houden en vervolgens goed voor een huisdier wist te zorgen. Ik moest daar wel om lachen, maar tegelijkertijd dacht ik bij mezelf dat het misschien wel een plan kon zijn. Je hield er in ieder geval met een beetje goede wil een mooie plant en een lief huisdier aan over.’

Jolanda (36) in 2020

‘Inmiddels staat mijn huis vol met planten en bloemen, heb ik al 6 jaar een schat van een Jack Russell en heb ik sinds 2 jaar een dochter. Jawel, ik raakte tijdens het uitlaten van mijn hondje Dex in gesprek met een ontzettend leuke man die met zijn Duitse herder aan de wandel was. En we raakten verliefd. Drie jaar later werd zijn hond, die inmiddels onze hond was geworden, helaas aangereden en overleefde de klap niet. Nu is Dex zijn grootste vriend en ben ik zijn grootste vriendin. Zo noemt hij ons. In de 12 stappen hebben ze het over cadeautjes. Ik heb er drie gekregen. De mooiste cadeautjes ever!’