Mick’s omdedagboek #6

Hoe is het voor een verslaafde in herstel om te leven en te functioneren met de Corona-crisis? Voor Castle Craig houdt ervaringsdeskundige en journalist Mick Boskamp de komende tijd een speciaal Omdedagboek bij. Dit is deel 6. Over mondbedekking.

Vandaag staat er een brief van me op de pagina Het Hoogste Woord van dagblad Het Parool. Die fraaie Mokumse stadskrant is lastig verkrijgbaar buiten de regio Amsterdam, dus deel ik ‘m even hier:

Mondkapjes

Wat ik niet begrijp, is dat onze regering in alle toonaarden zwijgt over het nut van gezichtsbedekking. Je hoeft maar verder te kijken in de wereld om te zien dat zelfs zelfgefabriceerde mondkapjes het verschil kunnen maken.

In Tsjechië bijvoorbeeld is er vanuit de bevolking zelf een hype ontstaan om gezichtsbedekking te maken en te dragen. Die trend zette dusdanig door dat ook de overheid overstag ging en nu zie je daar niemand op straat zonder een homemade mask. Het land telt ruim 10 miljoen inwoners en als we die verschrikkelijke cijfers erbij halen dan staat de teller daar vandaag op 39 doden.

Om een vergelijking te maken:

Nederland telt 17 miljoen inwoners en bij ons staat het dodental op 1173. Of dat verschil te maken heeft met wel of geen mondkapje dragen, is (nog) niet bewezen. Maar baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Die brief schreef ik gisterenochtend, dus kloppen die cijfers natuurlijk niet meer. In Nederland zijn er inmiddels 1487 doden te betreuren oftewel 314 meer, maar in Tsjechië zijn er slechts 7 doden bijgekomen. Ik ben een groot voorstander van mondbedekking en het interesseert me niets als mensen dat raar vinden staan. Ik doe alles om de vijand af te weren. Want zo zie ik het virus. Zo heb ik het geleerd in herstel.

Nooit zal ik de woorden van Tom Bruce, toenmalig hoofdtherapeut van de Extended Care Unit van Castle Craig Schotland, vergeten. Hij zei: ‘Hier binnen zullen jullie flink aan de bak moeten om sterker te worden. Want op het parkeerterrein is jullie verslaving push-ups aan het maken.‘ Dat was zo beeldend voor me dat ik vanaf dat moment mijn verslaving als een vijand begon te zien. En wat dat betreft lijken Corona en Verslaving heel erg op elkaar. Als je niet doet wat je moet doen om clean te blijven, dan slaan ze keihard toe. Met vaak ook dodelijke afloop. Ben ik bang en gestresst? Nee, niet echt, want morgen begint het weekend. En als ik doe wat ik moet doen en nog een beetje meer, dan komt alles goed.

Behandeling bij Castle Craig gaat door

Behandeling bij Castle Craig gaat door en bieden we nu digitaal aan. Meer informatie vind je over onze pagina over behandeling in tijden van Corona.