Mick’s omdedagboek #5

Hoe is het voor een verslaafde in herstel om te leven en te functioneren met de Corona-crisis? Voor Castle Craig houdt ervaringsdeskundige en journalist Mick Boskamp de komende tijd een speciaal Omdedagboek bij. Dit is deel 5. Wat nou, just for today?

Wat een hele fijne houvast voor me is in deze verwarrende tijden, zijn de gezegden die ik heb geleerd in mijn herstel. Ik zeg er duidelijk bij geleerd. Want in het begin zeiden ze me niets. Wat nou, just for today? En morgen dan?

Onze grote filosoof Johan Cruijff zei ooit: ‘Je ziet het pas als je het door hebt.’ En zo is het. Ik leerde in het begin die gezegden uit mijn hoofd, maar wat ze precies betekenden? Joost mocht het weten. Maar tegenwoordig kan ik ze feilloos toepassen. Ook in tijden van Corona. Wat zeg ik? Juíst in tijden van Corona!

Vandaag las ik dat Nederlanders zich druk maken om hun zomervakantie. Meteen schieten dan twee gezegden door mijn hoofd. First things first en Just for today. Om met het eerste gezegde te beginnen, lijkt het me beter om je eerst te druk te maken over waar je je druk over zou moeten maken. Namelijk dat je er alles aan doet om het virus niet op te lopen en niet door te geven aan anderen. Daarnaast is het ook geen overbodige luxe om in deze bizarre tijden in het nu, dus just for today te leven in plaats van wat er morgen of later kan gebeuren. Want ook zo’n mooie: yesterday is history and tomorrow is a mystery.

Je kunt je de hele dag druk maken over de toestand in de wereld, maar dan heb ik nog een goeie voor je: Be part of the solution, not the problem. En zeker in deze crisistijden is het echt veel beter om in oplossingen te denken en niet in problemen. Daarom doe ik elke dag wat ik moet doen. Ik heb droge handen van het handen wassen, ik houd zelfs meer dan anderhalve meter afstand tot anderen, ik steek mijn duim op of zwaai inplaats van dat ik iemand een hand geef, en niezen en hoesten doe ik thuis in mijn elleboog of buiten in mijn mondkapje. De Nederlandse overheid zegt niet dat je een mondkapje moet dragen, maar ik doe dat wel. Baat het niet, dan schaadt het niet.

En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik bovenstaande gezegden niet soms vergeet en me behoorlijk verdrietig voel over wat er op dit moment gebeurt op de wereld. Maar daar heb ik dan ook weer een gezegde voor: Pain is the touchstone of spiritual growth. Oftewel: Pijn is de toetssteen van spirituele groei. Want geloof me: groeien doen we in deze periode.

Behandeling bij Castle Craig gaat door

Behandeling bij Castle Craig gaat door en bieden we nu digitaal aan. Meer informatie vind je over onze pagina over behandeling in tijden van Corona.