Mick’s omdedagboek #15

Hoe is het voor een verslaafde in herstel om te leven en te functioneren met de Corona-crisis? Voor Castle Craig houdt ervaringsdeskundige en journalist Mick Boskamp de komende tijd een speciaal Omdedagboek bij. Dit is deel 15. Over 7 jaar clean & sober zijn.

Toen ik vanmorgen wakker werd op woningsdag, voelde het alsof ik samen met Wimlex jarig was. Maar dan als twaalfjarige die in zijn pyjama vanuit zijn jongenskamer naar de woonkamer snelt om met kloppend hart zijn cadeautjes uit te pakken. Want tegenwoordig vind ik een verjaardag helemaal niet zo leuk meer. Op mijn leeftijd is deze dag slechts een bevestiging dat het leven sterfelijk is. Ik had vanmorgen geen fysiek verjaardagscadeau. Mijn presentje was een getal. Het getal 7. Want zoveel jaar was ik vandaag clean & sober.

Ik moest ook aan mijn goede vriendin Jackson denken. Ik denk altijd aan haar als ik cleantijd vier. Dat komt omdat wij zogenaamde hersteltweelingen zijn. Deze struise Rotterdamse is namelijk op precies dezelfde dag van precies hetzelfde jaar gestopt met gebruiken. Maar als iemand wel het schoolvoorbeeld is van dat het leven niet stopt als je clean & sober bent, dan is zij het wel. Haar herstel neemt ze bloedje serieus, maar verder is deze moeder van een prachtmeid op een leuke manier knettergek.

Voordat Corona toesloeg in de wereld en in Nederland, hadden we samen een proefaflevering opgenomen van een podcast over verslaving en herstel, die we samen gingen doen bij 247 streaming.network. Met o.a. een interview met Lange Frans. En met als titel Mr. & Mrs. Clean. Dat werd door Corona abrupt gestopt. Maar er komt ongetwijfeld een moment dat we er weer fijn mee aan de slag kunnen. Nadat ik op het dakterras van mijn lief om tien uur uit volle borst het Wilhelmus had gezongen, kreeg ik de smaak te pakken en besloot ik met mijn mobieltje Happy Rebirthday voor Jackson te zingen en te filmen. Uiteraard kreeg ik tien minuten later een grappig filmpje terug.

Ik appte: ‘Ik ben trots op je, je hebt het toch maar mooi geflikt. Zeven jaar clean & sober, dat is niet niks!’

Ze appte terug: ‘Heb je het nou tegen jezelf? Ha ha ha ha ha ha!’

Ik liep naar buiten, naar het fraaie dakterras van mijn lief en ging zitten op een tuinstoel. De zon scheen, de vogeltjes floten. Wat jammer dat de wereld zo op zijn kop stond. Ik moest denken aan 7 jaar geleden toen ik dacht dat als je stopte met gebruiken, alles vanzelf goed zou komen. Dat bleek een riante misvatting te zijn. Je krijgt niets gratis in dit leven en zeker ook geen gratis herstel. Maar het werkt als je eraan werkt.

Maandag 27 april 2020. Om meerdere redenen een dag om nooit te vergeten.

Behandeling bij Castle Craig gaat door

Behandeling bij Castle Craig gaat door en bieden we nu digitaal aan. Meer informatie vind je over onze pagina over behandeling in tijden van Corona