Karma

Afgelopen zaterdag werd Mick Boskamp 66 jaar. Op die dag moest de journalist, ervaringsdeskundige en oud-client van Castle Craig, aan de brief denken die hij een een paar jaar geleden aan het Parool schreef en die een storm veroorzaakte.

Afgelopen weekend werd ik 66. Gedurende de geweldige dag die mijn lief me bezorgde, was er een gek moment dat ik me even schuldig voelde dat ik het zo fijn had. Ik moest aan Peter R. de Vries denken die 14 november aanstaande ook 66 geworden zou zijn. Op dat moment dwaalden mijn gedachten af naar de brief die ik in september 2019 schreef aan het Parool.

Het was vlak nadat advocaat Derk Wiersum was doodgeschoten, dat ik ‘m moést schrijven van mezelf. Met als titel ‘Cokesnuiver, er kleeft bloed aan je handen’ ging de brief vervolgens viraal.

De laatste alinea luidde:

Als je van plan bent om een gram coke te scoren voor het weekend, denk dan aan Derk Wiersum, maar vooral aan zijn vrouw en zijn kinderen, denk aan al die onschuldige mensen die nog vermoord gaan worden en aan hoe fijn het voelt als er geen bloed aan je handen kleeft. 

De brief bereikte politiek Den Haag en op Twitter ging het helemaal los. De één stond achter mijn boodschap en de ander, zoals MissLizz, twitterde:

Beetje ongenuanceerd verhaal. Ex-junk, die trots is zijn verslaving achter de rug te hebben.  Ik heb niets met drugs, maar om gebruikers nou de schuld te geven, is wel overdreven. Ik vind het meer het failliet van politie en overheid.

 Ik vond het niet nodig om me toen te mengen in de discussie. Ik had mijn punt gemaakt. Maar nu achteraf zeg ik tegen MissLizz:

Je hebt helemaal gelijk. Het is het failliet van politie en overheid. En dat weten we al sinds de drooglegging en de war on drugs. Maar het aandeel van de gebruiker in het succes van deze niets en niemand ontziende drugscriminelen is al die jaren nagenoeg onderbelicht gebleven.

Want stel dat je weleens een wijntje drinkt. Zou jou dat net zo goed smaken als je wist dat de weg van druif naar glas geplaveid was met de resten van gruwelijk vermoorde mannen en vrouwen? Ik denk het niet namelijk. Diep van binnen zou je geweten zeggen: ‘ Ik wil die schoften helemaal niet spekken.’

En daar komt nog iets bovenop. Sinds ik bijna 10 jaar geleden bij Castle Craig in Schotland de handvaten kreeg voor herstel, ging ik open staan voor spiritualiteit. Ik ben gaan geloven in een hogere macht en in dat je krijgt wat je verdient.  Wat ik in die brief aan het Parool heb geschreven, daar sta ik nog steeds achter. Maar liever wil ik cocaïnegebruikers waarschuwen inplaats van ze te veroordelen, Want doordat coke een product is dat tot stand komt met bloed, zweet en nog meer bloed, zou karma een grotere bitch kunnen zijn dan menigeen denkt.

Hier de brief aan het Parool.