Hoe gaat het nu: Jack

In de serie “Hoe gaat het nu” praten we met oud-patiënten over de periode dat zij in behandeling gingen bij Castle Craig. Zij vertellen over hun ervaringen en over hoe het nu gaat. De namen zijn gefingeerd, maar hun verhalen zijn echt.

Jack (26) 2014

‘Toen ik werd opgenomen in Castle Craig was ik fysiek en geestelijk helemaal op. Ik was verslaafd aan cocaïne en aan lorazepam, een heftige doorslaper, die ik nam omdat ik te gejaagd werd van de coke. Ik sliep daar wel op, maar een echte, natuurlijke nachtrust kende ik niet. De eerste weken in het kasteel waren een hel voor me. Het gemis aan cocaïne trok ik wel, maar van het slaapmiddel moest ik echt afkicken door langzaam de dosis af te bouwen, waardoor ik nachtenlang niet sliep. Gelukkig werd ik door het verplegend personeel uitstekend begeleid en begon ik me na verloop van tijd weer mens te voelen.

Mede door de uitstekende therapieën die we kregen, begon ik mezelf steeds meer te ontdekken. Ondanks dat leek het bij terugkomst in Nederland toch al snel weer mis te gaan. Op een feest kreeg ik een lijn coke aangeboden, die ik accepteerde. In de eerste plaats had ik nooit naar dat feest moeten gaan. Dat was les 1. Maar de tweede les was nog belangrijker. Door alles wat ik geleerd had in Schotland, kreeg ik geen up-gevoel van dat lijntje, maar een down-gevoel. Ik had meteen spijt.’

Jack (32) 2020

‘Die avond in 2014 was de laatste keer dat ik gebruikt heb. Daarna heb ik nooit meer dat soort feestjes bezocht en heb ik me nooit meer laten verleiden door mijn verslaving. Mijn ervaring bij Castle Craig in Schotland zorgde ervoor dat ik op dat feest walgde van de drug. En wat dat betreft was het voor mij misschien een louterende ervaring dat ik toen terugviel. Misschien moest ik zelf ondervinden wat drugs met mijn nieuwe ik deden.

Toen ik naar Castle Craig ging, zat ik in de WW. Nu ben ik personal trainer, geef ik voedingsadviezen en leer ik mensen dat kiezen voor een andere levensstijl zijn vruchten afwerpt. En zo zie ik herstel ook. Als een andere levenswijze, die me op alle gebieden gezond, energiek en gelukkig houdt.’