Mick

Een interview met Mick Boskamp

Ervaringsdeskundige en journalist Mick Boskamp werd laatst geïnterviewd door de Zandvoortse Courant. Hij vertelt openhartig over zijn gebruik, zijn herstel en wat hem helpt om clean en sober te blijven. Hieronder lees je (een deel van) zijn interview.

Hoe ontstond jouw verslaving?

Ik was als kind misschien al gevoelig voor verslaving. Op zevenjarige leeftijd deden schoolvriendjes een hele dag met een zak snoep, maar ik had alles voor de middag al op.

Het serieuze gebruik begon in de jaren ’80. Ik had daarvoor wel eens jointjes gerookt, maar in die periode startte een leven vol seks, drugs & rock ’n roll. Cocaïne was destijds mijn favoriete drug, het was een goed werkend middel tegen onzekerheid. In de jaren ’90 kwam daar ook nog een liefde voor uitgaan en XTC bij.

Toch zag ik mezelf destijds niet als verslaafd. Ik was een recreatieve drugsgebruiker. Maar dat is wat mijn verslaving mij steeds influisterde. Het einde was zoek.

Hoe begon jouw herstel?

Mijn grote vriend René, zijn vrouw en de moeder van mijn dochter hebben me doen inzien dat het niet langer kon en dat ik hulp nodig had. Ik heb me daarna laten opnemen in Castle Craig Hospital in Schotland.

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik had de groten der aarde geïnterviewd. Ik had 21 jaar voor de Playboy gewerkt, een tijd lang als hoofdredacteur. Maar daar in Schotland voelde ik me, zeker in het begin, angstig en schuchter. Ik was mezelf kwijt. En ik had geen middelen om mezelf te verdoven.

Wat helpt jou nu om clean en sober te blijven?

Wat mij helpt is de boodschap van herstel doorgeven aan andere mensen. Dat maakt me blij, het contact met anderen. Vroeger dacht ik alleen maar aan mezelf en had ik een gigantisch ego. Nu kan ik mijn ervaringen gebruiken om anderen te helpen. Dat doe ik onder andere in Zandvoort in de herstelgroep Verslaving.

Ik leid deze herstelgroep samen met mede verslavingsdeskundige Frans Nak. De groep is elke dinsdagavond om 19:30 uur in de Blauwe Tram in Zandvoort. Wil je langskomen? Dan kun je je aanmelden via: 06-54630620

Lees het volledige artikel op pagina 15 in deze Zandvoortse Courant.