Tiener verslaafd

Wat te doen als je ontdekt dat jouw tiener drugs gebruikt?

Het is misschien schokkend om te horen dat je kind drugs gebruikt. Misschien heb je iets gevonden tijdens het wassen, misschien kreeg je een telefoontje van de school, of misschien hoorde je een  gerucht. Nu moet je uitvinden wat de omvang van het probleem is en wat je eraan kunt doen.

Geen paniek

Een ding dat je niet wilt doen, is in paniek raken en schreeuwen tegen je kind. Dat maakt de zaak alleen maar erger. Hoe boos je ook bent, je wilt wat het beste is voor je kind en handelen uit woede is op zo’n moment niet de beste oplossing.

Doe wat onderzoek

Probeer erachter te komen waar je mee te maken hebt. Is het marihuana? Is het cocaïne? Heroïne? MDMA? Wat is het en wat doet het? Onderzoek de gevaren, de ontwenningsverschijnselen en de behandelingsopties voor verslaving. Hoe meer je weet, hoe constructiever je gesprek zal zijn. Onderzoek de tekenen van verslaving en kijk of deze van toepassing zijn op jouw kind. Is ze bijvoorbeeld geheimzinnig geweest, van vrienden of persoonlijkheid veranderd?

Bespreek het met de andere ouder

Bespreek hoe je verder wilt gaan. Je hebt misschien andere ideeën over hoe ernstig het probleem is. Probeer overeenstemming te bereiken over wat te doen. Benadruk dat handelen vanuit woede averechts werkt. Laat een uniform front zien wanneer je met je kind praat.

Kies een goed moment om met je kind te praten

Niemand wil in het nauw gedreven worden. Als je kunt, kies dan een tijdstip waarop er een minimale tijdsdruk of andere stressoren zijn. Zelfs als je je goed voorbereidt, de perfecte tijd kiest en de juiste dingen zegt, zal dit geen prettig gesprek zijn. Wees hierop voorbereid en blijf kalm.

Wees bereid om te luisteren

De natuurlijke neiging is om te benadrukken hoe boos en teleurgesteld je bent, om te praten over hoe gevaarlijk en onverantwoordelijke drugs zijn, enzovoort. Je kind weet dat waarschijnlijk al. Het belangrijkste om te onthouden is dat drugsgebruik zelden ernstig drugsgebruik is. Tieners experimenteren vaak met drugs uit nieuwsgierigheid, en dat kan het geval zijn met jouw kind. Maar als het ernstiger is, moet je dat uitzoeken. Je kind heeft misschien te maken met depressie of angst. Er is mogelijk een ander probleem waarvan jij je niet bewust bent. Geef je kind de ruimte om te praten en laat de deur open voor toekomstige gesprekken.

Wees ondersteunend maar stevig

Een vorm van discipline zal noodzakelijk kunnen zijn. Het aanpakken van dat probleem en het straffen van slecht gedrag sluiten elkaar niet uit.