Helpen naasten

Hoe help je een naaste die verslaafd is

Als je iemand kent die duidelijk worstelt met een verslaving zou je die persoon het liefst willen dwingen om zich te laten behandelen. Helaas is het niet zo simpel. We kunnen iemand niet dwingen om hulp te krijgen als iemand zelf niet gemotiveerd is. Het is belangrijk om kleine acties te ondernemen en ze te laten weten dat je voor hen klaarstaat.

Toegeven dat iemand verslaafd is

Als je een verslaafde wilt helpen realiseren dat hij hulp nodig heeft, is het belangrijk om ook aan jezelf toe te geven dat deze persoon een probleem heeft. Dit lijkt misschien logisch maar dit valt in de praktijk vaak tegen. Naasten focussen zich vaak vooral op het wensen dat het probleem verdwijnt. Doe onderzoek naar verslaving zodat je weet waar die persoon doorheen gaat, hoe ver het kan gaan en wat de tekenen van een overdosis zijn. Stel voor of maak een afspraak met de huisarts. De huisarts kan de verslaving beter identificeren en aanbevelingen doen voor behandeling.

De verslaving niet ondersteunen

Als je vriend je blijft vragen om geld om zijn verslaving te financieren, zeg dan nee en geef aan waarom niet. Praat de persoon geen schuld aan, dit zorgt er niet voor dat iemand sneller hulp zal zoeken. Het is beter om hen te laten weten hoe de verslaving de mensen in hun omgeving beïnvloed. Laat hen ook weten dat je voor hen klaarstaat en hun zal helpen hulp te zoeken.

Stichting Naast

Bij Stichting Naast staan de naasten van verslaafden centraal. Met hun initiatief “Help! Mijn dierbare is verslaafd!” bieden zij professionele hulp voor naasten van verslaafden. Het hulpaanbod bestaat uit o.a. individuele begeleiding, telefonisch advies en workshops.