Oud-patiënt schrijft fitness-bijbel

Journalist Mick Boskamp schrijft over verslaving en de rol die de verslavingszorg van Castle Craig in zijn leven heeft gespeeld. In Nederland biedt Castle Craig ambulante verslavingszorg aan in de vorm van dagbehandeling, individuele therapie en groepstherapie.

Journalist Mick Boskamp schrijft over verslaving en de rol die de verslavingszorg van Castle Craig in zijn leven heeft gespeeld. In Nederland biedt Castle Craig ambulante verslavingszorg aan in de vorm van dagbehandeling, individuele therapie en groepstherapie.

Een aantal weken geleden stond er een mooi vraaggesprek met Reinder Postma in het NRC. Aanleiding was De Gezonde Routine Methode, het boek dat de 38-jarige personal trainer uit Amsterdam en oud-patiënt van Castle Craig heeft geschreven. Naar aanleiding van zijn wietverslaving zei hij: ‘Ik ben naar een kliniek in Schotland gegaan en ben afgekickt en heb alle certificaten gehaald om personal trainer te worden. Wat me zo verbaast, is dat er zo weinig wordt geschreven over hoe je een nieuwe levensstijl volhoudt.’

Omdat zijn victorie klaarblijkelijk begon tijdens zijn verblijf in Castle Craig Schotland, vroeg ik hem wat hem toen inspireerde tot het schrijven van een fitness annex zelfhulpboek, dat gebaseerd is op de 12 stappen.

‘Kijk, in de kliniek van Castle Craig heb ik geleerd om te veranderen,’ vertelde hij. ‘Om dat ongezonde bestaan met een verslaving om te zetten in een normalere levensstijl. Dat is al een grote stap. Maar toen dacht ik: die grote stap kan ik ook in de breedte maken. Om dat hele proces op andere dingen toe te passen, op sport en voeding. In het verleden was fit zijn ook belangrijk voor me en dat kwam in Schotland weer naar boven drijven. Ik wilde dat proces van veranderen door zetten, maar dan ook op andere terreinen. Door dat hele proces bij CC kwam ik tot een betere versie van mezelf, waarvan sporten een belangrijk onderdeel was.’

De in Schotland gegeven suggestie om te leven volgens de 12 stappen van herstel paste in de zienswijze van Reinder perfect bij een nieuwe vorm van gezond en fit zijn. Een methode die niet zozeer op instant bevrediging leunt, maar op een way of life. ‘Dit is voor mij de toekomst van fitness and health. Dat je niet als een blinde voor het resultaat gaat, maar dat je nadenkt over de stappen die je zet. Zoals: wat doe je als je een dag minder voelt? Wat zijn mijn valkuilen? Het is is net als met verslaving. Het afkicken is niet zo moeilijk, maar het niet opnieuw beginnen wel.’

Alles wat Reinder in dat boek schrijft, klinkt logisch.

Of zoals hij in het interview met het NRC zegt: ‘Wat me zo verbaast, is dat er zo weinig wordt geschreven over hoe je een nieuwe levensstijl volhoudt. Alleen met iets stoppen, is niet genoeg. In mijn boek geef ik 28 leef- en gedragsregels die mij ook geholpen hebben gezonder en fitter te leven. Regel 13 is bijvoorbeeld: vandaag doe of eet ik wat mijn lichaam nodig heeft, of ik het wil of niet.’

Ik heb de Gezonde Routine Methode in een paar dagen tijd verslonden. Dat is het mooie van fellows, je begrijpt elkaar meteen. En alles wat Reinder in dat boek schrijft, klinkt logisch. Ik kan het iedereen, maar dan ook echt iedereen, van harte aanbevelen.

Voor informatie ga naar De Routine Methode.