NederlandsEnglish
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
Bel vandaag

088 – 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00 in het weekend 12:00 tot 16:00
  1. Home
  2.  » 
  3. Castle Craig
  4.  » Castle Craig’s Kerstpunch en 7 andere alcoholvrije cocktails voor de Feestdagen

Het is een feit dat alcohol een grote rol speelt bij het vieren van Kerst. Voor verslaafden in herstel kunnen de Feestdagen een moeilijke tijd zijn. Dit is zeker het geval voor verslaafden in herstel, die bezig zijn met het volgen van hun behandeling of recent hun behandeling hebben afgesloten. Daarom hebben wij een aantal winterse cocktails voor op een rij gezet. Waarschuwing: zorg dat je genoeg maakt want je komt er waarschijnlijk snel achter dat anderen ook zo’n drankje willen.

Zoals altijd bij een speciaal etentje, is het wel belangrijk om als gastheer of gastvrouw rekening te houden met de presentatie: dat maakt uiteindelijk het verschil. Besteed natuurlijk evenveel aandacht aan de alcoholvrije drankjes als de drankjes die wel alcohol bevatten. Bijvoorbeeld: zet geen cola in een blikje op tafel, maar serveer de cola in een aantrekkelijk glas met ijs en een schijfje citroen, zodat de persoon die dit drankje krijgt, ziet dat er moeite voor is gedaan.

Feestelijke smaken

Castle Craig Kerst Punch (6 pers.)

Kerstavond bij Castle Craig wordt traditioneel gevierd met een gemeenschappelijke bijeenkomst, waar kerstliederen gezongen worden, traditionele stukken worden voorgedragen en de Kerstman op bezoek komt. Dit alles onder het genot van een glas pittige alcoholvrije punch. Het recept voor dit verwarmende drankje is jaren geleden bedacht door de oprichter van Castle Craig, Peter McCann, en geeft de patiënten ieder jaar op Kerstavond een echt kerstgevoel:

Benodigheden:

  • 1 liter appelsap
  • 500 ml sinaasappelsap
  • 200 ml water
  • Een flink stuk gember (genoeg om het pittig te maken)
  • Sinaasappel schijfjes
  • 16 hele kruidnagelen
  • 2 kaneelstokjes,
  • 1 dessertlepel suiker

Doe alle ingrediënten in een steelpan. Verhit het mengsel op een laag vuurtje voor ongeveer 10 minuten (niet laten koken).
Laat het een beetje afkoelen en schenk de warme punch in warme glazen of bekers. Zorg ervoor dat iedereen een schijfje sinaasappel krijgt.

Gember, specerijen, vanille… Zogenaamde warme smaken zijn de perfecte remedie tegen koude dagen.

Vanille eierpunch (6 personen)

Er zijn veel verschillende manieren om het deze winter warmer te krijgen. Bij dit recept wordt de alcohol vervangen door vanille. De nootmuskaat en kaneel voegen extra smaak toe.

  • 1 liter melk
  • 260 gram suiker
  • 12 grote eidooiers
  • 200 ml gekoelde slagroom
  • Heel vanillestokje
  • Gemalen nootmuskaat of kaneel
  1. Klop de melk en de suiker 1 à 2 minuten in een middelgrote pan op matig vuur tot de suiker is opgelost
  2. Klop de eidooiers in een grote kom. Onder voortdurend kloppen, giet het hete mengel bij de dooiers in een langzaam en regelmatig tempo. Voeg het vanillestokje toe.
  3. Giet het mengsel terug in de pan en kook het al roerend op matig, laag vuur tot het dik genoeg is en aan de achterkant van de lepel blijft plakken. Dit duurt circa 20 tot 25 minuten. Laat het niet  koken.
  4. Giet het snel door een zeef en in een kom. Roer de room. Laat het helemaal afkoelen en dek vervolgens af met plastic folie en zet het in de koelkast tot het gekoeld is.
  5. Bestrooi het met nootmuskaat of kaneel.

Sparkling Pom Collins

https://c2.staticflickr.com/4/3042/5765135950_ed0d139b6d.jpg

Op basis van het recept van Martha Stewart

  • 30 ml bruisend water,
  • 60 ml granaatappelsap
  • Verse granaatappel zaden (optioneel)
  • 1 schijfje limoen

1. Knijp de limoen uit in een lang glas en vul het glas met ijs
2. Voeg het granaatappelsap toe
3. Voeg vervolgens het bruisende water toe en roer.
4. Garneer het met verse granaatappel zaden.

Voor meer video’s: http://www.drinkaware.co.uk/alcohol-and-you/social-life/mocktailrecipes

Pittige tomaat

  • 300 ml tomatensap
  • 1 citroen, geperst
  • ½ theelepel tabasco saus
  • 1 dessertlepel Worcestershire saus
  • Zout
  • 1 stengel selderij
  • IJsklontjes
  1. Meng de tomatensaus, citroensap, Worcestershire saus, Tabasco saus, zout en ijsklontjes. Proef en voeg indien nodig nog extra kruiden bij.
  2. Schenk het in een lang glas en garneer het met de selderij.

Snelle en makkelijke recepten

Sprankelende vlierbloesem

Meng veel vlierbloesem met water, ijs en een citroen schijfje

Bruisend water en limoen

Meng veel  limoen met bruisend water met ijs en een limoen schijfje

Ginger ale en limoen

Pers de verse gember en meng met ijs, veel citroen en ginger ale.

Tonic en komkommer

Tonic, ijs en 2 schijfjes komkommer. Simpel en lekker

Heb jij nog tips voor alcoholvrije cocktails? Laat het weten in de comments of bij ons op Facebook.

Hulp nodig?

Bel vandaag

088 - 770 70 77

ma t/m vrij 09:00 tot 17:00
weekend 12:00 tot 16:00