Boekentips 3

Deze maand een extra grote boekenblog zodat je je in deze decembermaand niet hoeft te vervelen;) Zet ze op je verlanglijstje of zoek ze vast op in je favoriete boekenapp. Al deze boeken kunnen waardevol zijn in jouw herstel, of gewoon boeiend en behulpzaam.

Door: Jenny de Rijke, verpleegkundig specialist bij Castle Craig en dol op woorden, lezen en schrijven.

Deze maand een extra grote boekenblog zodat je je in deze decembermaand niet hoeft te vervelen. Allen boeken die waardevol kunnen zijn in jouw herstel.

 

Tip 1: Lust als last

Auteurs: Herm Kisjes & Matthijs Kruk
Verschenen: 28 juni 2021

Een boek over seks- lust of liefdesverslaving; wat is het en wat kan je er aan doen. Veel mensen lopen hierin vast zonder dat we het weten. Misschien je partner of een vriend. Wellicht jijzelf. Surfen naar pornosites terwijl je je eigenlijk niet goed voelt over je leven, je relatie of je baan. Of je hebt de een na de andere seksdate terwijl ze eigenlijk verlangen naar een stabiele, veilige relatie. Gevoelens van angst, schuld en schaamte spelen een rol bij het geen hulp zoeken bij deze verslaving. Er heerst veel stigma over seksverslaving wat niet bijdraagt aan het herstel. Matthijs Kruk (psycholoog) en Herm Kisjes (behandelaar) delen hun kennis, ervaring en behandelmethodes in dit inzicht gevende boek.

Tip 2: Slapen as een oermens

Auteur: Merijn van de Laar
Verschenen: 18 maart 2021

Herstel gaat regelmatig gepaard met slaapproblemen. Slapen is van iedereen en van alle tijden. Maar geldt dat ook voor slaapproblemen? Hadden onze verre voorouders gebroken nachten en hoe gingen ze daarmee om? Hoezo moeten we 8 uur slapen? Zijn de eisen van de huidige tijd wel redelijk? Willen we niet allemaal superslapers worden? De antwoorden op deze vragen vind je in dit boek. Het geeft verrassende inzichten. Na het lezen van dit boek weet je meer over de rol van slaap in ons dagelijks leven en over de functie van slaap en slaapproblemen in relatie tot stress. Ook lees je waarom de moderne mens vaak geteisterd wordt door een slechte nachtrust en wat je daaraan kan doen. Als je zelf last hebt van slaapproblemen, kom je er door dit boek waarschijnlijk achter waarom dit zo is.

Tip 3: Nederland stopt! Met roken

Auteur: Pauline Dekker & Wanda de Kanter
Verschenen: 21 mei 2008

Nog niet gestopt met roken maar is dat wel je wens? Dit handboek is een echte eye opener. Het geeft je tips, tools en feiten waarmee je jouw stoppoging sterker ingaat. Zo bevat het een StoppenStappenPlan waarmee je goed voorbereid bent kan stoppen met roken. Alle rookstopmethoden worden besproken: cold turkey, stoppen met en zonder begeleiding, met medicatie of nicotinevervangers. Bekende Nederlanders vertellen over hun ervaringen met rokers, roken én met stoppen. Specialisten leggen uit waarom zij rokers motiveren om te stoppen. Het boek is volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar tegelijkertijd voor iedereen te begrijpen. Een must voor iedereen die wil stoppen.

Tip 4: De kracht van het NU. Gids voor een bewust en gelukkig leven

Auteur: Eckhart Tolle
Verschenen: 4 oktober 2023

In 1998 verscheen ‘The Power of Now’. Het boek werd een echte verkoophit toen Oprah Winfrey aangaf diep geraakt te zijn erdoor. Vijf jaar na verschijning stond ‘The Power of Now’, in het Nederlands verschenen als ‘De kracht van het Nu’, bovenaan de New York Times-bestsellerlijst. Het boek is inmiddels in meer dan vijftig talen vertaald en bereikt nog steeds legio mensen die baat hebben bij spiritueel ontwaken.

Heb jij ook goed boek gelezen dat je in deze terugkerende blog wilt delen? Laat het ons weten via communicatie@castlecraig.nl voor 10 januari 2024. De beste inzending wint mijn boek Herstel.