leestips voor mensen die te maken hebben met een verslaving of om zelf wat van op te steken.

Boekentips

In deze blog geef ik je drie leestips. Deze boeken zijn voor mij en mijn patiënten waardevol geweest, ook voor mensen zonder een verslaving. Praktische boeken die voor vrijwel iedereen te begrijpen zijn. Ik kan ze iedereen aanraden.

Door: Jenny de Rijke, verpleegkundig specialist bij Castle Craig en dol op woorden, lezen en schrijven.

Tip 1: Untamed
Auteur: Glennon Doyle
Verschenen: 12 maart 2020
Een boek over stoppen met pleasen. Wat is het, waarom doen we het, waarom is het niet constructief en hoe veranderen we dit gedrag? Fijn boek om te lezen. Persoonlijke voorbeelden worden concreet beschreven. Een aanrader voor iedereen die geneigd is te pleasen en daarmee zijn herstel vertraagt.

Tip 2: Ongekende gevoelens
Auteur: Jonice Webb, Janke Greving
Verschenen: 5 oktober 2020

Jonice Webb is gepromoveerd in de klinische psychologie. Door het lezen van dit boek leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken. Denk hierbij aan het ontbreken van aandacht voor gevoelens en emoties. Als je emoties er niet mochten zijn heb je diep van binnen geleerd dat jij er ook niet mag zijn. Vaak wordt dit van generatie op generatie doorgegeven. Door dit gemis te herkennen begrijp je waarom je in je volwassen leven vastloopt op bepaalde levensthema’s.

Tip 3: Hongerige geesten
Lezerstip van de prijswinnaar van onze 1e boekenblog!
Auteur: Gabor Maté
Verschenen: 1 maart 2022

Dit boek is geschreven door voormalig huisarts dr. Gabor Maté. Hij laat in Hongerige geesten zien dat we ten diepste allemaal hongerige geesten zijn, op zoek naar verdoving en verlossing. Verlossing van gevoelens en emoties en leegte. Verslaving discrimineert niet.
Het verslaafde brein heeft dezelfde patronen. We zijn vaak bang te voelen, bang om bij onszelf na te gaan waar het werkelijk om gaat en dus blijven we de verlossing buiten onszelf zoeken in plaats van in onszelf. Aan de hand van verhalen uit zijn praktijk, zijn eigen verslavingspatronen en de wetenschap gaat Maté naar de bron van verslaving. Hij laat ons ontdekken dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg is naar heling van verslaving.

Heb jij een goed boek gelezen dat je in deze terugkerende blog wilt delen? Laat het mij weten via communicatie@castlecraig.nl. De beste inzending wint mijn boek Herstel.