“12 Kerst Triggers” door Chris Burn, therapeut in Castle Craig Hospital

Hulp nodig om van een verslaving af te komen? Neem gerust contact op voor meer informatie. Bel naar 088-770 70 77 of meld je aan via het aanmeldformulier.

Herken jij jezelf in het nummer “I’m dreaming of a White Christmas, just like the ones you used to know?”

Ik niet.

De sfeer tijdens Kerst was bij mij vroeger grimmig. Het waren donkere dagen: spanningen in het gezin, egoïstische individuen, onderlinge wrok en over het algemeen had iedereen een bijzonder slecht humeur. Dit alles vond plaats in een huis waarin de sfeer onwelkom was – een sfeer die alle positieve energie uit je trok.

Mijn stiefvader vertrok ieder jaar al snel naar boven, naar eigen zeggen met migraine – hij haatte Kerst net zo erg als ik. De Kerstman sloeg ons huis dan ook ieder jaar wijselijk over. Het was gezien de sfeer waarschijnlijker geweest als graaf Dracula plots bij ons zou opduiken.

Zoals het hoort, bracht ik jaarlijks met Kerst een bezoek aan mijn ouderlijk huis. Ieder jaar weer voelde dat als een loden last op mijn schouders. Als ik na de lange treinreis vanuit Londen eindelijk in mijn geboortestad aankwam (natuurlijk zat in de cateringwagon) dan zat ik door het vooruitzicht alleen al volkomen in de verdediging, en dat zou gedurende de Feestdagen niet veranderen. Gelukkig was er genoeg te drinken: ik nam mijn eigen voorraad mee.

Kerstavond ging niet over de geboorte van de Messias, maar over het uit alle macht proberen te voorkomen van een enorme ruzie tussen mijn broers en zussen. Kerstdag besteedde ik het liefst zoveel mogelijk alleen; het was de enige manier om de moeizame onderlinge communicatie te vermijden.

Dit ging jarenlang zo verder en het was vreselijk. Het veranderde niet, totdat ik zelf veranderde.

Tegenwoordig drink ik niet, maar ik kan wel nog steeds steeds egoïstisch, veroordelend, onbezonnen, boos en negatief zijn. Met Kerst, meer dan op elk moment, moet ik deze negativiteit omdraaien in iets positiefs – geven, vertrouwen, geloven, liefhebben en positief zijn. En geloof me, dit kan voor mij nog altijd een hele grote inspanning zijn.

De Kerstdagen zijn vaak een emotionele periode. Uit onderzoek blijkt dat Kerst niet alleen de maand van vrede en goede bedoelingen is, maar juist ook een maand waarin mensen scheiden, ruzie maken en elkaar nooit meer willen zien.

Kerst is ook het seizoen van terugval. Ik kan het me niet veroorloven om met een negatief gevoel bij de kerstboom te gaan zitten en ik vermoed dat ik niet de enige verslaafde in herstel ben.

Hier is mijn lijst van 12 triggers, emoties en attitudes om naar te kijken met kerst en enkele AA gedachten en slogans die helpen om ermee om te gaan. Wellicht kun je jezelf controleren op de signalen en actie ondernemen waar nodig. Denk na over deze punten en beslis welke keuzes je vandaag maakt.

1. Zelfmedelijden                           Stopt oprechte communicatie – probeer anderen te helpen.

2. Vervelen                                     Werk aan het 12 stappen programma – ben proactief.

3. Trots                                            Voor zelfacceptatie, moeten we nederig zijn.

4. Wrok                                           Hoe belangrijk is het? Help jezelf voor vergevingsgezindheid.

5. Schaamte                                     “Let go, let God”

6. Teleurstelling                               Tel je zegeningen

7. Angst                                             “One day at a time. It will pass.”

8. Zelfzucht                                       Geef iets aan anderen – vanuit jezelf.

9. Onverantwoordelijkheid               Is wat je wilt doen, wat je moet doen?

10. Oneerlijkheid                               Eerlijkheid begint met kleine dingen.

11. Andere beschuldigen                  Niet vergelijken – herkennen.

12. Ongeduldigheid                           Deze volwassen baby moet opgroeien.

Te vaak heb ik in het verleden mijn negatieve emoties en houdingen ten opzichte van andere mensen de vrije loop gelaten. Als een Pavlov reactie reageerde ik verkeerd op elk gevoel van wrok of negativiteit die naar voren kwam.

Het veranderen van oude gedragspatronen vereist veel inspanning. Ik moet mijzelf er elke dag aan herinneren dat ik een verslaafde ben, die niet goed met emoties om kan gaan. Ik moet er elke dag iets extra’s voor doen zodat ik niet achteruit glij. Ik moet mezelf elke dag afvragen: is hetgeen wat ik vandaag van plan ben te doen veilig genoeg mij emotioneel stabiel te houden? Emotionele veiligheid is afhankelijk van waakzaamheid.

Niets doen is geen optie, vooral niet met Kerstmis.