Behandeling van trauma

Een eerdere traumatische ervaring is een veel voorkomende oorzaak voor de ontwikkeling van een verslaving. Sommige mensen lijden aan (psychologische) pijn veroorzaakt door een of meerdere traumatische gebeurtenissen en beginnen met het gebruik van drank of drugs als middel om deze pijn te verlichten. Dit noemen we ‘zelfmedicatie’.

Trauma en de kans op terugval

Een trauma is geen onderwerp dat in een dagelijks of zelfs therapeutisch gesprek snel zal worden gedeeld, maar kan een belangrijke invloed hebben op de behandeling. De relatie tussen verslaving en traumatische reacties is vaak erg ingewikkeld en kan niet eenvoudig worden aangepakt. Door deze problemen onbehandeld te laten, is de kans op een terugval aanzienlijk groter. Er moet dus voldoende aandacht voor beide zijn gedurende de behandeling.

Een grote verscheidenheid aan gebeurtenissen kan als traumatisch worden ervaren. De reacties hierop hebben verschillende gevolgen voor de persoon, die soms zeer negatief zijn. Deze gevolgen kunnen het therapeutische proces en de behandeling volledig blokkeren. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om trauma’s, vaak verpakt in de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS), succesvol te behandelen. Er zijn ook opties en therapiëen om mensen verder helpen in hun persoonlijke welzijn en langdurig herstel van een verslaving.

Traumatherapie in groepssessies

Een effectieve behandeling van traumatische ervaringen kan plaatsvinden in een groep. Door deel te nemen aan een zogenaamde traumagroep leren patienten technieken om deze ervaringen beter te verdragen waardoor de mogelijkheid ontstaat tot het succesvol verwerken van de traumatische ervaring. Na het een succesvolle verwerking van traumatische ervaringen, vaak met behulp van EMDR, nemen de klachten af en stelt het patiënten in staat een langdurig te herstellen van verslaving.

Traumabehandeling met individuele therapie

Wij bieden individuele therapie aan, waarbij we ook aandacht besteden aan traumatische ervaringen. Deze therapie wordt gegeven door zeer ervaren behandelaren die jaren gespecialiseerde training hebben ondergaan om succesvol met deze problemen om te kunnen gaan. Verschillende behandelvormen hebben bewezen succesvol te zijn in het behandelen van trauma’s en worden toegepast. Onze behandelaren passen therapiëen zoals Traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TFCBT), Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) en Trauma inoculation techniques zoals Mindfullness en meditatie.

De voordelen van traumabehandeling

Traumagerelateerde klachten hebben veel invloed op verslavingen. Hoewel een traumatisch ervaring aan de wieg kan staan van een verslaving door ‘zelfmedicatie’, kan de verslaving zich ook ontwikkelen als een primaire stoornis. Dit levert een meervoudige diagnose op voor de patiënt. Als de traumatische ervaringen behandeld zijn, hoeft dat nog niet te betekenen dat de verslaving behandeld is. De behandeling van de verslaving vereist namelijk een andere aanpak. Het behandelen van alleen de verslaving kan de traumatische klachten aanwakkeren, waardoor de kans op een terugval aanzienlijk vergroot wordt. Wij pakken daarom beide problemen tegelijkertijd aan, onder intensieve behandeling van behandelaren en in samenspraak met medici.