ADHD en verslaving
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Mensen Deze combinatie van hyperactiviteit en aandachtstekortstoornis zorgt ervoor dat je informatie op een andere manier verwerkt. Vaak wordt ADHD vastgesteld als je nog kind bent, maar voor zowel gediagnosticeerde als niet-gediagnosticeerde volwassenen kan het veel dingen lastig maken.
Sommige mensen met ADHD onderdrukken hun primaire symptomen en bijkomende gevoelens van angst, somberheid of frustratie door alcohol of drugs te gebruiken. Deze vorm van zelfmedicatie kan ervoor zorgen dat op termijn lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid ontstaat.
Wat is ADHD?
ADHD kent verschillende symptomen, maar kenmerkt zich door concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Je zit bijvoorbeeld vaak in je eigen wereld of bent vaak aan het dagdromen. Het is moeilijk om stil te zitten en je doet en zegt vaak dingen zonder hier over na te denken.
Bij kinderen wordt dit gedrag vaak als lastig ervaren en bij volwassenen wordt het soms ronduit niet begrepen. Dit stigma snijdt vervolgens aan meerdere kanten: je krijgt te maken met negatieve vooroordelen van anderen, je zelfbeeld kan hierdoor verstoord raken en het kan ervoor zorgen dat je geen hulp durft te zoeken.
Medicatie en verslaving
Er zijn geen medicijnen die ervoor zorgen dat ADHD over gaat. Ze kunnen er wel voor zorgen dat je er minder last van hebt. Deze medicijnen worden echter niet vaak voorgeschreven aan volwassenen, omdat ze maar kort werken en snel voor lichamelijke afhankelijkheid zorgen. Het bekendste medicijn voor ADHD is Ritalin, de merknaam van de stof methylfenidaat.
Deze stof zorgt ervoor dat je je tijdelijk iets rustiger voelt, maar de bijwerkingen kunnen heftig zijn. Als het medicijn uitgewerkt is, voel je je vaak nog onrustiger. Andere verschijnselen zijn hoofdpijn, hartkloppingen en een verminderde eetlust.
ADHD, verslaving en behandeling
Voordat je behandeld kan worden, moet je eerst nuchter zijn. De eerste stap is daarom altijd detoxificatie. De volgende stap is begrijpen hoe ADHD werkt en welke invloed drugs en alcohol hebben op de hersenen van een individu met ADHD. Door individuele en groepstherapie krijg je nieuwe handvaten zodat je beter om kunt gaan met de primaire en secundaire symptomen en deze symptomen leert managen zonder drugs of alcohol.
Specialist in dubbele diagnose
Heb je ADHD en ben je verslaafd? Dan spreken we ook wel van een dubbele diagnose. Voor een langdurig herstel is het belangrijk dat beide diagnoses worden meegenomen in een behandelplan. Dit is waar wij in specialiseren. Ben je klaar om af te rekenen met jouw verslaving? Meld je dan hieronder aan.
✓ korte wachttijden, dus snel starten
✓ professionele begeleiding van ervaren specialisten
✓ altijd zorg op maat
✓ afkicken in een veilige omgeving
We hebben afspraken met de meeste zorgverzekeraars waardoor ambulante en klinische zorg in vrijwel alle gevallen wordt vergoed. Kijk hier of wij samenwerken met jouw zorgverzekering.