AA Nederland

Wat is AA?

 AA staat voor Anonieme Alcoholisten. De AA is een gemeenschap van mensen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen. Het uitgangspunt is dat deelnemers door anderen te helpen, ook zichzelf helpen en hun herstel bevorderen. Ook in Nederland zijn er AA groepen waar je steun kunt vinden als je problemen hebt met alcohol. Castle Craig en AA zijn niet met elkaar verbonden, maar delen de visie op herstel van verslaving.

AA Nederland

In Nederland zijn in alle steden en dorpen AA-meetings te vinden. Ook zijn deze online te vinden. De meetings zijn voor en door (herstellende) alcoholisten en zijn gratis. AA is niet geaffilieerd met kerken of (hulpverlenende) organisaties. Zo is ook Castle Craig niet verbonden met AA, maar wel betrekken wij het gedachtengoed van de 12 stappen in onze behandeling en willen we graag dat patiënten die bij ons uitstromen verdergaand herstel vinden binnen AA.

Bij Castle Craig  staat een professioneel en gemotiveerd team van (soms ervaringsdeskundige) specialisten klaar om je te helpen bij alcoholisme en andere soorten verslavingen. Voor meer informatie over behandelingen kun je terecht op de pagina intake en advies.
 

Kan je zomaar de AA binnenstappen?

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan deelname aan meetings van AA, behalve dat je het verlangen moet hebben om te stoppen met drinken. 

 

Alcoholverslaving
Een alcoholverslaving is een ziekte waardoor je niet meer zonder alcohol kan. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol zijn in hun dagelijks leven afhankelijk geworden van drank en de effecten die het heeft. Vaak wordt gezegd dat alcoholverslaafden hun gevoelens proberen te verdrinken. Het middel heeft namelijk effect op het deel van de hersenen die het gedrag en gevoel controleren. 

Lichaam en geest zijn vaak zo gewend aan de constante aanwezigheid van alcohol dat zomaar stoppen met alcohol niet aan te raden is. Stop je wel plotseling, dan kun je te maken krijgen met hevige afkickverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen zowel geestelijk als lichamelijk zijn, waardoor het moeilijk is om niet terug te vallen. Ook kan dat zo heftig zijn dat het gevaarlijk is om zomaar te stoppen. Professionele hulp zoeken is niet alleen de eerste stap in de richting van een nuchtere toekomst, ook is het belangrijk voor een veilige ontwenning en een goede basis voor herstel.

 

Andere AA’s in Nederland

Naast AA zijn er soortgelijke ‘fellowships’ te vinden voor mensen die kampen met verslaving. Zo zijn er bijvoorbeeld ook NA, CA en GA (narcotics-, cocaine-, gambling-) en nog veel meer. Al deze zelfhulpgroepen gebruiken de 12 stappen oplossing voor herstel van verslaving. 

Als je een AA meeting wil bezoeken kan dat hier:
AA: https://aa-nederland.nl/online-aa-meetings/

Voor andere middelen kun je naar:
NA: https://www.na-holland.nl/#/meetings (narcotics)
CA: https://ca-holland.nl/online-meetings/ (cocaine)